Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Científics del CSIC dissenyen una nova cinta flexible que permet emmagatzemar informació de forma més segura

ACN Barcelona.-Investigadors de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en col·laboració amb el Sincrotró Alba, han dissenyat unes noves cintes flexibles i cristal·lines […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Barcelona.-Investigadors de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en col·laboració amb el Sincrotró Alba, han dissenyat unes noves cintes flexibles i cristal·lines que permeten emmagatzemar informació de manera més segura. Les cintes estan fetes amb materials antiferromagnètics i permeten la gravació d’informació magnètica de manera més robusta i podrien integrar-se en dispositius flexibles o portàtils, com targetes de crèdit o d’identificació. La recerca ha estat publicada a la revista ‘Applied Materials & Interfaces’.

Actualment els materials més utilitzats per a codificar bits d’informació digital són els ferromagnètics però els antiferromagnètics són una alternativa més segura per a l’emmagatzematge d’informació.L’aliatge del ferro-rodi (FeRh) és un dels materials antiferromagnètics emprats i és especialment fàcil de manipular el seu ordenament antiferromagnètic gràcies a que presenta una transició d’antiferromagneto a ferromagneto a una temperatura propera a l’ambient. Fins ara el FeRh no s’havia integrat en dispositius flexibles convencionals perquè necessita mostrar una bona cristal·linitat (àtoms disposats en un cert ordre) que permet estabilitzar l’ordenament antiferromagnètic. L’aliatge FeRh normalment es prepara en substrats cristal·lins individuals, cosa que els fa rígids i potencialment fràgils. L’investigador del CSIC a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona i primer autor de l’article, Ignasi Fina, ha apuntat que és especialment difícil obtenir un material flexible amb una estructura cristal·lina. En aquest sentit, l’estudi demostra la robustesa de les propietats magnètiques del material quan es doblega, així com l’emmagatzematge de la informació en les cintes, que podrien fabricar-se de diversos metres de llarg, el que demostra que la seva escalabilitat és factible. Fina ha destacat la utilitat d’aquestes cintes en dispositius reals flexibles o portàtils, com les targetes de crèdit o identificació, on la seguretat i la robustesa contra la radiació electromagnètica com la que procedeix dels telèfons mòbils, “és extremadament important”. Ha afegit que és probable que sorgeixi un altre possible nínxol d’aplicacions quan es disposi dels prototips adequats.