Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024
Edició 2268

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 10 de octubre del 2024

Ciència, art i tecnologia es donaran la mà a Badalona al festival ‘The Gate’ per “repensar el futur”

|

- Publicitat -

ACN Badalona – El Port de Badalona acollirà entre el 16 de setembre i el 3 de novembre el festival internacional ‘The Gate’ on ciència, art i tecnologia es donaran la mà per acostar els avenços científics a la ciutadania i “repensar el futur”. En el marc del festival Manifesta i impulsat per la Fundació Èpica La Fura dels Baus, el festival té per objectius fomentar la ciència entre els joves, mostrar els efectes de l’activitat humana sobre el planeta i explicar com les noves tecnologies, com ara la IA, poden marcar el nostre present i futur. “Volem parlar sobre el futur amb científics i tecnòlegs per interpretar-lo a través de l’art per entendre’l i poder-nos-hi adaptar”, ha explicat Pep Gatell, director de la Fura dels Baus.

La presentació del festival s’ha fet a la carpa que s’ha instal·lat al Port de Badalona i que serà, junt amb la seu de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, els dos espais on es desenvoluparà el certamen durant gairebé dos mesos. L’alcalde de la ciutat, Xavier Garcia Albiol, ha celebrat que Badalona aculli “un esdeveniment de caràcter internacional que la situa al món”.

Publicitat

‘The Gate’ s’ha dissenyat per ser un espai d’exposició, d’experimentació, de formació i de debat tant per a la ciutadania com pels diferents professionals de la ciència, l’art i la tecnologia d’arreu del món. Tot plegat, ha explicat Pep Gatell, director de la Fura dels Baus, “amb un clara ambició de repensar el futur creant impacte local, nacional i internacional.

La programació del festival comptarà amb quatre blocs. El primer és l’exposició ‘Oceans in transformation’, que sintetitza anys d’investigació interseccional sobre la transformació dels oceans com a conseqüència de les activitats humanes. Aquesta mostra basada en coneixements científics, connecta grups d’investigació, cultures i coneixements que aborden el paper crític dels oceans.

El segon bloc, l’European Performing Science Night, és una activitat de divulgació científica emmarcada en la Nit Europea de la Recerca, iniciativa impulsada per la Comissió Europea, que s’està duent a terme simultàniament a prop de 400 ciutats europees des de l’any 2005. Impulsada per la fundació de La Fura dels Baus, en col·laboració amb el Centro de Visión por Computador, l’Institut de Ciències del Mar i la Universitat Oberta de Catalunya, la iniciativa, que es podrà gaudir el 27 i 28 de setembre, proposa l’ús del llenguatge artístic com a mitjà per a reduir la distància entre ciència i societat, apropant els investigadors al públic d’una manera vivencial i emocional sobre el seu treball, els beneficis que aporten a la societat i el seu impacte en la vida quotidiana.

El tercer és el Festival AIR, l’acte de cloenda de les residències artístiques del projecte AIR+S+T+ARTS, on han participat 10 artistes internacionals, entre la compositora i intèrpret catalana Maria Arnal. A ‘The Gate’ es presentarà l’estat actual del treball d’investigació en art i ciència que han dut a terme els artistes juntament amb més de 20 experts de l’àmbit ACTS (Art-Ciència-Tecnologia-Societat), actuant com un catalitzador de la transferència de coneixement a la societat i de la generació d’innovacions tant artístiques com científiques.

El projecte, que pretén col·laborar en la intersecció de l’art, la ciència i la tecnologia, se centra a abordar dos reptes principals: la resiliència interespècies en els ecosistemes urbans i la intel·ligència artificial en els ecosistemes humans. Tot això sota un tema comú, l’AIRE, proposat pels membres del consorci responsable del projecte. Els artistes residents presentaran al Festival AIR els resultats de la recerca realitzada durant els mesos de residència.

Finalment, el quart bloc serà ‘The Gate Pro’, l’esdeveniment per a professionals per debatre i reflexionar sobre els reptes i les oportunitats en la confluència de l’art, la ciència, la tecnologia i la societat, que és el motor clau per afrontar i imaginar el futur. El 28 i 29 d’octubre comptarà amb un programa de conferències i debats professionals on hi participaran figures internacionals i de renom de disciplines com les ciències marines, l’arquitectura, l’urbanisme o la intel·ligència artificial.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió