Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

CCOO i UGT veuen “grans oportunitats” en la taula de diàleg i destaquen “l’estabilitat política” d’aquest 11-S

ACN Barcelona.-Els dos sindicats majoritaris a Catalunya, CCOO i UGT, veuen “grans oportunitats” en la taula de diàleg que s’ha d’iniciar aquest setembre. En un manifest conjunt amb motiu de […]

Avatar
Agències 08/09/2021

ACN Barcelona.-Els dos sindicats majoritaris a Catalunya, CCOO i UGT, veuen “grans oportunitats” en la taula de diàleg que s’ha d’iniciar aquest setembre. En un manifest conjunt amb motiu de la Diada, CCOO i UGT destaquen el “marc d’estabilitat política” d’aquest Onze de Setembre, però alerten també de la “crisi social” que pateix el país. Per això, reclamen el “màxim compromís” dels partits polítics per aprovar uns pressupostos a Catalunya “amb una visió d’esquerres i progressista”. Els sindicats també posen en valor “la idea que Catalunya és un sol poble que lluita, a través de majories àmplies i transversals, pel progrés social i nacional”, i reclamen “foragitar les expressions d’intolerància i conductes excloents”.

“Som un sol poble perquè hem estat, som i serem un país d’acollida, construït amb els sabers i l’esforç de gent vinguda de tot arreu que convivim gràcies als drets i llibertats individuals, la cultura que creem col·lectivament i la voluntat d’un futur compartit, digne i pròsper”, defensen CCOO i UGT. Els sindicats recorden que Catalunya viu sota els efectes de tres crisis: la política i institucional viscuda el 2017, la pandèmia i la del 2007, que encara es percep. “En aquests moments el país necessita diàleg i negociació, grans consensos i acords, compartir projectes que permetin conservar els objectius de fons de cadascuna de les parts i respectar els de la resta”, diuen CCOO i UGT. En aquest sentit, creuen que la taula de diàleg “ofereix grans oportunitats malgrat les profundes dificultats i la complexitat de les qüestions que s’hi dirimeixen”. “És un retorn a la política després de la judicialització del conflicte”, afirmen els sindicats, que consideren que ells com a part de la societat civil han de contribuir a generar consensos que ajudin a resoldre el conflicte polític. Entre d’altres, també celebren els indults i la resolució de l’Assemblea del Consell d’Europa que demana la reforma del codi penal, suspendre les euroordres i retirar imputacions a ex alts càrrecs. D’altra banda, els sindicats també recorden que la pandèmia “ha evidenciat la feblesa dels serveis públics, castigats per les retallades severes de la dècada passada”. Així, demanen derogar la reforma laboral, saber aprofitar els fons europeus Next Generation, impulsar el Pacte Nacional per a la Indústria amb una “dotació pressupostària suficient” o fer “inversions importants i intel·ligents” en Salut, entre d’altres mesures. Finalment, CCOO i UGT també manifesten el seu compromís amb la llengua catalana “com a factor de cohesió i d’igualtat d’oportunitats” i aprofiten la Diada per reiterar el seu suport “en la defensa de les llibertats democràtiques, els drets socials i nacionals i l’autogovern de Catalunya, per empoderar la classe treballadora catalana”.