Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Baixen un 34% els delictes durant l’any de confinament, però puja un 15% el narcotràfic

ACN Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra han detectat durant aquest any de pandèmia un 34% menys de delictes que en l’any anterior. Des del 14 de març del 2020, quan es va […]

Agències 12/03/2021

ACN Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra han detectat durant aquest any de pandèmia un 34% menys de delictes que en l’any anterior. Des del 14 de març del 2020, quan es va decretar el primer confinament, i fins al 28 de febrer d’aquest 2021, han baixat més d’un terç els fets penals coneguts, sobretot els delictes contra el patrimoni, contra les persones i contra la seguretat vial. Sí que han augmentat les estafes i, sobretot, han pujat un 15% els delictes relacionats amb el tràfic de drogues. De fet, s’ha notat un increment en les plantacions de marihuana.

En declaracions a l’ACN, el comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha explicat que el descens de mobilitat i de molts delictes ha permès reforçar la pressió en alguns àmbits, com la delinqüència comuna a Barcelona, amb l’operatiu ‘Tremall’, o la persecució del narcotràfic. Altres unitats, com les de la lluita antiterrorista no han vist disminuir la seva feina, perquè l’alerta segueix en nivell 4.Tot i que a partir de dilluns es preveu un cert retorn a la normalitat, la policia catalana no preveu rebre un augment significatiu de denúncies per robatoris en segones residències que es detectin a partir d’aleshores, després de mesos d’habitatges buits. Segons Molinero, el patrullatge per polígons industrials, zones de segones residències i cases aïllades ha continuat durant els mesos de confinament i ja s’han pogut evitar o detectar els possibles robatoris.Pel que fa a la marihuana i a l’extensió de les plantacions, durant el segon semestre del 2020 la Comissaria General d’Investigació Criminal va elaborar un document amb les localitzacions d’aquestes zones de producció. A més, s’han reorganitzat algunes estructures internes per lluitar contra aquest fenomen.