Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Albiach demana al Govern que busqui “totes les vies polítiques i judicials” per defensar la immersió a les escoles

ACN Barcelona.-La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat al Govern que busqui “totes les vies polítiques i judicials” per defensar la immersió lingüística a les escoles. […]

Agències 14/12/2021

ACN Barcelona.-La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat al Govern que busqui “totes les vies polítiques i judicials” per defensar la immersió lingüística a les escoles. En una entrevista a ‘Ràdio 4 i La2’, Albiach ha dit que la decisió del Tribunal Suprem està “desfasada” perquè es basa en la llei Wert “que no existeix”. I ha afegit que ara hi ha en vigor la llei Celaá que, segons ha dit, sí que “blinda” el plurilingüisme a l’Estat perquè diu que el Departament d’Educació és qui ha de decidir com es gestiona el model. Davant d’aquesta situació, Albiach creu que es necessita juridisprudència amb la nova llei i que els serveis jurídics de la Generalitat han de treballar per aconseguir-la.

Pel que fa a la proposta de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha instat el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, a assumir la direcció de l’escola de Canet de Mar on s’aplica el 25% en castellà per ordre del TSJC, Albiach s’ha mostrat sobtada pel fet que algú de Junts, que és soci de Govern, faci propostes a través dels mitjans de comunicació en comptes de portar-les al Consell Executiu dels dimarts. En aquest context, ha reclamat que “no es faci un ús partidista” de la llengua. Segons ha dit, el que ha de fer el Govern són actuacions polítiques en relació al Pacte Nacional per la Llengua, reforçar el Consorci de Normalització Lingüística, més recursos per doblatges i fomentar el català en l’ús de les tecnologies, entre altres. Pel que fa l’àmbit judicial, Albiach ha insistit que el govern espanyol no exigirà el compliment del 25% en castellà i que l l’executiu català ha de treballar per aconseguir juridisprudència basada en la llei Celaá. D’aquesta manera, ha dit, es pot donar un paraigua jurídic i “protegir” totes les direccions de les escoles.”El català no és un tema de partits. No va d’independentistes o de no independentistes. És patrimoni de tots. I objectivament la llei Celaá ho blinda. Si tenim ara un problema és perquè la sentència es basa en una llei anterior”, ha insistit.