Dilluns, 8 de març de 2021 - Edició 956
La República

La guerra civil entre JuntsxCat i ERC comença a fer basarda

Els més de 3 milions de persones que van participar a l’1-O no es mereixen aquesta guerra civil independentista.

Joan Puig
Joan Puig 20/01/2021
La diputada d'ERC Jenn Díaz abraçada per la consellera Laura Borràs, al costat del vicepresident Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi al ple, el 7 de febrer de 2019 (horitzontal)

Per començar, tots dos partits tenen les seves raons, però el drama està que els respectius líders no han pogut establir les bases per evitar aquest enfrontament sense final. O aturen aquesta guerra civil o serem derrotats per molts anys.

Tot va començar malament a l’hora de presentar-se a les eleccions de 2017 sense cap acord de mínims. Després va continuar igualment de fatal no establint-se cap acord a l’hora de prioritzar els acords municipals i supramunicipals. Va ser un campi qui pugui i el desgavell va continuar sense una llista unitària a les eleccions europees. Ho va acabar de rematar el fet d’anar a les eleccions espanyoles sense cap acord d’estratègia. Tot plegat ha comportat tres anys d’enfrontament caïnita entre els socis de govern, cada cop més salvatge.

I qui se n’ha beneficiat de tot això? Doncs n’han sortit guanyadors el govern central, l’alcaldessa de Barcelona i els comuns i el PSC amb Núria Marín a la Diputació de Barcelona, un gran poder obtingut per la incapacitat de Junts i d’ERC per posar-se d’acord. Avui mateix Pedro Sánchez ha preferit fomentar la Covid-19 a Catalunya abans de permetre retardar les eleccions. Ni amnistia, ni reforma de la sedició, ni indult, ni taula de diàleg… Ras i curt, res de res i els Països Catalans seguint pagant la festa i els deliris del govern espanyol amb un espoli fiscal que, al País Valencià i a les Illes encara es pateix amb més proporció.

Com podrem avançar cap a la independència si els dos grans partits segueixen fomentant una guerra civil de grans proporcions i on els talibans, d’una formació i l’altra, fins i tot sembla que hi gaudeixen amb aquest enfrontament.

Per solucionar un conflicte, cal un mediador i el conflicte actual entre Junts i ERC és greu. Sense un acord entre els dos partits no podrem fer ni una passa endavant cap a la independència, que és el que vol la majoria democràtica del poble de Catalunya. Demano a l’ANC i Òmnium que, sense excuses, facin un esforç per arreglar aquest drama. És prioritari i, si no ho veuen, que busquin mediadors vàlids, però és urgent, que estem caminant cap a la derrota sense pal·liatius. Els més de 3 milions de persones que van participar a l’1-O no es mereixen aquesta guerra civil independentista.