Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Nova trencadissa entre JuntsxCat i ERC

Els republicans no assistiran a l’acte del Consell per la República, en entendre que és “interessat i partidista” per la proximitat del 14-F

Redacció 17/12/2020

Els republicans envien una carta a Puigdemont on retreuen que l’ens no està “complint els objectius que s’havia marcat”

ERC no assistirà a l’acte fundacional de l’Assemblea de Representants del Consell per la República (CxR) d’aquest dissabte al Palau de la Generalitat, tal com avança ‘Nació Digital’ i ha confirmat l’ACN. Els republicans consideren que l’acte és “interessat i partidista” per la proximitat de les eleccions del 14-F.

Segueix la guerra civil independentista

Així consta en una carta del grup parlamentari d’ERC, a la qual ha tingut accés l’ACN, que signa Sergi Sabrià, i que ha enviat aquest dijous al líder del CxR i de JxCat, Carles Puigdemont. ERC retreu que el Consell no està “complint els objectius que s’havia marcat”. JxCat, PDeCAT i Demòcrates sí que assistiran a l’acte, amb la incògnita de què farà la CUP que podria assistir com observador.

Sembla que els principals líders independentistes no van escoltar el missatge de Miquel Desclot en el lliurament dels premis Òmnium de la Nit de Santa Llúcia.

ERC recorda a la carta que ja va demanar al setembre que calia “preservar” l’activitat pública del CxR fins a després de les eleccions, i que no fos utilitzat amb “finalitats particulars”. “Cal protegir-lo de les tensions electorals si ens el creiem de debò i donar-li un reimpuls perquè comenci a donar els resultats que tots esperem”, argumenta Sabrià al text, en nom de tots els diputats i diputades del grup.

“Li fem saber que en coherència al nostre posicionament, els diputats i les diputades republicanes no assistirem a la trobada”, afegeix la carta. A més, Sabrià critica que el CxR no hagi “complert” els objectius que s’havia marcat: “ni la internacionalització de la causa política, probablement perquè ha tingut una mirada massa interna, ni l’objectiu de generar un espai de trobada de l’independentisme”.

“Malauradament, avui encara no s’ha aconseguit que al Consell s’hi expressi la pluralitat de l’independentisme ni hem reeixit en una estratègia compartida. Aquestes tasques fundacionals, doncs, resten encara pendents i les considerem no només necessàries sinó del tot imprescindibles”, continua la carta. ERC, però, de moment continuarà present a l’ens. De fet, cal recordar que la constitució del CxR era un dels acords del pacte d’investidura de JxCat i ERC, d’ara fa dos anys i mig.

L’Assemblea de Representants és l’òrgan de govern del CxR, que s’ha de constituir dissabte, amb 121 persones -40 representants elegits, i 81 escollits per lliure concurrència. Demà passat, a Palau, l’Assemblea hauria d’elegir la mesa, ratificar Puigdemont com a president del CxR, i debatre l’acció política i el pla de l’ens.

Per la seva banda, fonts de la CUP han apuntat a l’ACN que no participen del Consell i que han estat convidats com a “observadors” de l’acte de dissabte. Hi assistirà, amb aquesta condició, el diputat Carles Riera.

S’espera que la consellera i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, obri l’acte de dissabte, on també hi participarà -a distància des de Waterloo- Puigdemont. L’expresident encara no ha resolt la incògnita sobre si anirà a les llistes de JxCat del 14-F. La majoria d’integrants de Junts, així com la seva direcció, el pressionen perquè sigui el número 1 per Barcelona, per davant de la candidata presidenciable, Laura Borràs.