Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

[Efemèride] 1976: es constitueix la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià

La Taula organitzà manifestacions en defensa de les seves reivindicacions i proposà de celebrar la Diada Nacional del País Valencià, prohibida aleshores

|

- Publicitat -

Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià (TFPSPV) fou un organisme col·lectiu aparegut de la fusió de la Junta Democràtica d’Espanya i del Consell Democràtic del País Valencià a València el 1976. Pretendre oferir un front unitari democràtic i representatiu de totes les forces polítiques i sindicals del País Valencià enmig del procés de la Transició espanyola. Entre els acords que es van prendre destaquen:

Publicitat
  • Organitzar un procés preautonòmic amb la formació d’una Generalitat provisional
  • Cooficialitat del català i el castellà
  • Establiment d’un marc jurídic basat en els principis i les institucions d’un estatut d’autonomia,
  • Elecció de representants per a una Assemblea Constituent del País Valencià.
  • Restabliment de les llibertats fonamentals (reunió, expressió, manifestació)
  • Derogació i supressió de lleis i institucions de la dictadura franquista
  • Amnistia per als presos polítics.

Des d’un principi formaven part de la Taula Comissions Obreres (CCOO), Convergència Socialista del País Valencià (després Partit Socialista del País Valencià, PSPV), Demòcrates Independents del País Valencià, Organització Comunista d’Espanya-Bandera Roja (OCE-BR), Partit Comunista d’Espanya (després Partit Comunista del País Valencià), Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN), Partido Socialista Popular (PSP), Partit Carlista del País Valencià, Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Partit del Treball d’Espanya (més tard Partit del Treball del País Valencià), Unificació Comunista d’Espanya, Unió Democràtica del País Valencià (UDPV), Moviment Comunista del País Valencià (MCPV) i la Unió Sindical Obrera. Poc després s’hi uní la UGT i se n’anà l’OCE.

Realitzà diverses reunions amb organitzacions similars d’arreu d’Espanya i representà el País Valencià dins la Coordinació Democràtica, organisme que les englobà totes. En la trobada unitària de l’oposició democràtica del 4 de setembre de 1976, la seua representant a la mesa que presidia la reunió fou Laura Pastor Collado, dirigent del Partit Carlí del País Valencià.

La Taula organitzà manifestacions en defensa de les seves reivindicacions i proposà de celebrar la Diada Nacional del País Valencià, prohibida aleshores. Es va dissoldre durant el procés electoral de 1977.

Et pot interessar  La Generalitat Valenciana licita l'exhumació de 49 fosses de víctimes del franquisme

Font: Viquipèdia

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió