Edició 2179

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de juliol del 2024
Edició 2179

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de juliol del 2024

Un nou moviment: Esquerra Independentista reclama un canvi de rumb a Esquerra

|

- Publicitat -

Mitjançant un manifest, el nou moviment té molt clar què vol per a Esquerra i per a Catalunya: “l’independentisme com l’única opció del catalanisme per vertebrar un projecte de progrés i de modernització dels Països Catalans.” Creuen que l’actual situació social i política són idònies per a desenvolupar un procés sobiranista i que Esquerra no ho està aprofitant: “Esquerra està perdent suport social elecció rere elecció per la pèrdua d’ambició política i de caràcter independentista”. Així, doncs, Esquerra Independentista insta el govern a “recuperar una estratègia clara cap a la llibertat nacional i a desenvolupar, des del Govern de la Generalitat, un programa polític coherent d’acord amb les necessitats reals dels Països Catalans”.

Publicitat

El manifest consta de 5 punts bàsics que resumirem aquí:

1- Cal una Esquerra independentista i majoritària: ser d’esquerres i independentista és indestriable per als promotors del manifest. Es pot aspirar al màxim en tots dos sentits: “Garantir la llibertat nacional i el progrés social del nostre poble amb un estat propi”.

2- Cal lideratge polític al Govern i a la societat per construir la majoria social: diferenciar-se de la resta de partits i que Esquerra faci complir al govern els següents punts clau: 1) Un model de finançament basat en el concert econòmic, 2) El traspàs immediat de la titularitat dels aeroports i dels trens de rodalies, 3) Una nova llei de política lingüística, 4) Un model educatiu propi que inclogui la immersió lingüística a la primària i a la secundària, 5) El traspàs de les competències per autoritzar referèndums, 6) L’eliminació dels peatges 7) Un desenvolupament sostenible amb el posicionament contrari als projectes coneguts com a MAT i Quart Cinturó i a qualsevol tipus de transvasament del riu Ebre 8) Un espai comunicatiu nacional i català.

Cal impulsar i definir el procés cap a l’exercici del dret de decidir i la independència: “Si Esquerra és decisiva, ha de comprometre el Govern de Catalunya amb un procés que impliqui tornar la paraula a la ciutadania i la convocatòria d’un referèndum d’independència”.

4- Cal recuperar els valors netament republicans i d’esquerres: un retorn a les característiques intrínseques de l’esquerra republicana: “L’honestedat, l’austeritat i el treball”.

5- Congrés Nacional: Esquerra independentista demana a Esquerra la celebració d’un Congrés Nacional del partit abans de les eleccions generals del 27 de març de l’any vinent. L’objectiu és que “es visualitzi amb claredat i credibilitat el projecte de canvi de rumb pel qual aposta la formació”.

Clicant aquí podeu accedir al document que conté sencer el manifest.

Grup promotor

Amb el poc temps de vida, Esquerra Independentista sembla que ha captivat l’atenció de molta gent, avui descontenta. Ara mateix compta amb 200 adherits, entre els quals hi ha: Uriel Bertran, diputat al Parlament de Catalunya; Pere Aragonès, diputat i portaveu nacional de les JERC; l’escriptor i col·laborador a l’indirecte!cat Hèctor López Bofill; Francesc Sànchez, president d’Esquerra Eixample; Núria Arnau, membre executiva d’Esquerra a Sant Adrià i del Barcelonès Nord; Toni Fullat, membre comarcal del Baix Camp; Jordi Brillas, conseller nacional per Osona; Francesc Ribot, president comarcal del Barcelonès Nord; Jordi Anguera, director de l’Agència Catalana de Consum; Xavier Fenosa, regidor de Mollet; Albert Orts, militant del Vallès Occidental, i Alfons Quera, diputat i alcalde d’Agullana.

Les reaccions

Aquesta tarda es reuneix la cúpula del partit, que serà presidida per Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós.

A més, Esquerra Independentista no deixa de ser també un element important de pressió cap al govern de Montilla. La intenció és que el tripartit s’avingui a acceptar compromisos que figuren a l’Estatut del 30 de setembre en matèria de finançament, infraestructures i política lingüística. També demanen que el Govern es mostri contrari al Quart Cinturó i a la MAT i que si Esquerra és decisiva per formar govern a la pròxima legislatura condicioni qualsevol pacte a la convocatòria d’un referèndum per la independència. El nou moviment de base aposta de “tornar a posar l’independentisme a l’agenda política”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut