Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Un jutge cita com a investigats dos policies nacionals per l’actuació ”indiscriminada i desproporcionada” l’1-O

Redacció | Un jutjat de Barcelona ha citat a declarar en qualitat d'investigats un agent i un comandament del cos de la Policia Nacional per les càrregues a l'escola Mediterrània l'1-O. Els policies hauran de comparèixer el pròxim 5 de setembre.

Redacció
Redacció 12/07/2018
El jutge, després de visionar els vídeos de l'actuació policial a aquest centre de la capital catalana conclou que l'actuació de l'agent és ''com a mínim indiscriminada i desproporcionada''. 
 
En la interlocutòria, el jutge descriu que els agents es van dirigir a la multitud ''sense intercanviar cap paraula'', ni cap ''advertiment'' i que va començar a empènyer la gent ''incitant una situació violenta''.
 
El jutge destaca que es poden observar persones empeses a terra, una persona amb el cap sagnant i un agent copejant amb la seva defensa a la cara a les persones que ja havien estat desallotjades''.

Reclamen al Gobierno que obri una investigació

 
És la primera vegada que es cita dos policies investigats per la seva actuació el dia del referèndum a Barcelona. Per això, l'associació pro drets humans Irídia ha demanat al govern espanyol que obri d'una vegada per totes una investigació per identificar els agents que van carregar l'1-O.
 
L'advocat de l'associació Irídia, Andres García Berrio, creu que s'ha d'anar més enllà: “Creiem que és un primer pas de reparació per a totes les víctimes de l'1-O” però “hem d'exigir al nou govern que obri una investigació”.