Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

PP i PSOE, de la mà contra Esquerra per evitar que els arxius de Salamanca retornin al País Valencià

Els grups parlamentaris del PSOE i el PP han sumat els seus vots, aquest dimarts, a la Comissió de Cultura del Congrés, per rebutjar una proposició no de llei d’Esquerra que reclamava al Ministeri de Cultura que retorni, abans que s’acabi la legislatura, els documents que es troben a l’Arxiu de Salamanca i que pertanyen als ajuntaments i a les organitzacions polítiques i sindicals del País Valencià. Es tracta de 700 caixes de documents amb 3 milions de fitxes personals i milers d’expedients polítics.
El diputat d’Esquerra Joan Tardà ha recordat que, tot i els compromisos adquirits pel govern espanyol, el projecte de la Llei de la memòria històrica no inclou, finalment, cap referència a la devolució de la documentació de l’Arxiu General de la Guerra Civil als ajuntaments.

Redacció 29/05/2007

El pacte PP i PSOE que impedeix que els arxius retornin al seu lloc d’origen d’on van ser espoliats no deixa de ser un fet que situa els governs locals i les institucions del País Valencià i del País Basc en situació de discriminació, perquè “no té sentit” que les institucions i els partits polítics catalans “puguin veure restituïda la seva documentació, i els mateixos partits del País Valencià no”.

Joan Tardà, diputat d’Esquerra al Congrés dels Diputats ha dit que, un cop superades les eleccions, “entenem que el govern espanyol hauria de culminar allò amb què es va comprometre”, perquè “tot allò que no es faci d’immediat, no es farà”. Tardà també ha emplaçat la ministra a convocar en els pròxims quinze dies la Comissió Bilateral que ha de donar llum verda a la devolució a Catalunya de la documentació que encara es troba a l’arxiu.

De fet, la ministra s’ha compromès en diverses ocasions verbalment a reactivar el procés de devolució a Catalunya tan bon punt se superessin les eleccions. Del contrari –ha dit-, el seu compromís quedaria en un no-res, perquè a la legislatura tan sols li queden alguns mesos de recorregut.

La iniciativa d’Esquerra ha obtingut el suport de CiU i IU-ICV. Jordi Vilajoana (CiU) ha recordat que la documentació es troba a Salamanca fruit d’un procés d’espoli que es va produir en els últims mesos de la Guerra Civil que tenia com a únic objectiu la repressió. “Entenem que fins que no es retorni el 100% dels documents no haurem acabat aquesta tasca de justícia i de retorn a una legalitat que no s’hauria d’haver perdut”, ha dit.

Des d’IU-ICV, la diputada Isaura Navarro també ha reclamat el retorn de la documentació als 200 ajuntaments valencians que van ser espoliats, tot i que també ha aprofitat la seva intervenció per retreure a Esquerra que no donés suport a les esmenes d’IU-ICV a la Llei de memòria històrica que, precisament, haurien introduït la devolució.

El PSOE, en canvi, no ha donat suport a la iniciativa tot recordant que, fruit d’acords amb el govern del País Valencià, la documentació dels ajuntaments ja ha estat microfilmada i es troba a disposició dels investigadors. La diputada Remedios Elias ha apuntat també que, d’acord amb el que estipula la Llei de restitució a la Generalitat de Catalunya, han de ser els governs autonòmics els que sol·licitin el retorn dels documents privats, cosa que, en el cas del País Valencià, no ha succeït.

El PP no tan sols ha rebutjat la iniciativa, sinó que ha aprofitat el debat per denunciar un suposat cas en què arxius que pertanyen al País Valencià van anar a parar a Catalunya. La diputada Beatriz Rodríguez-Santos ha assegurat que hi ha dues caixes senceres de documents valencians que estan a Barcelona. “Si Esquerra vol mantenir una mica de coherència -ha dit- hauria de reclamar que aquest documents retornin a Salamanca o bé surtin cap a la Comunitat Valenciana”.

Podeu escoltar aquí les declaracions de Tardà. AUDIO / ACN