Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

PP i PSOE blinden la monarquia espanyola dels escàndols destapats per Corinna

Redacció/EP| PP i PSOE han tombat a la Mesa del Congrés espanyol la sol·licitud d'Unidos Podemos perquè la ministra d'Hisenda, María José Montero, comparegui a la Càmera per parlar de les revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein sobre les irregularitats fiscals suposadament comeses pel Rei emèrit, Juan Carlos I. S'han justificat dient que la Constitució reconeix inviolabilitat al Cap de l'Estat i el fet que “no està subjecte a responsabilitat”, però Juan Carlos I no ho és des que va abdicar en favor del seu fill Felipe VI. 

Redacció
Redacció 18/07/2018
La Carta Magna espanyola també blinda la lliure distribució que el Rei fa de la partida global que rep cada any dels Pressupostos Generals de l'Estat. En unes converses gravades pel comissari José Manuel Villarejo, en presó preventiva per delictes d'organització criminal, suborn i blanqueig de capitals, Corinna revelava que Joan Carles I tenia comptes a Suïssa i cobrava comissions. 
 
Davant aquesta informació, IU va registrar al Congrés una sol·licitud perquè la titular d'Hisenda expliqués “les accions que el seu Ministeri farà a l'hora d'investigar les possibles estructures opaques al fiscal creades pel Rei Emèrit Joan Carles de Borbó, que inclourien tant comptes a Suïssa a nom d'Álvaro d'Orleans, com la utilització de testaferros com Corinna a l'hora d'ocultar propietats i patrimoni a l'estranger”.
 
Aquesta petició va ser rebutjada a la reunió que la Mesa del Congrés va celebrar aquest dimarts, segons ha explicat en roda de premsa la diputada d'IU Eva García Sampere, que ha qualificat de “molt greu” aquest rebuig que la seva formació atribuïa també a Ciutadans. No obstant això, fonts de Ciutadans han precisat  que no és cert que els seus representants a la Mesa del Congrés rebutgessin aquesta petició d'Unidos Podemos. Després de consultar les recomanacions dels lletrats de la Cambra, van decidir abstenir-se. 
 
En aquest sentit, els serveis jurídics del Congrés recorden el caràcter “reservat” de “les dades, informes o antecedents obtinguts per l'Administració Tributària en l'acompliment de les seves funcions, conforme a l'establert a la Llei General Tributària. “L'Agència Tributària, per llei, no parla de contribuents, d'expedients, ni investigacions”: és la resposta que fins ara ha donat la ministra d'Hisenda quan se li ha preguntat pels enregistraments de Corinna, sense revelar si existeix una investigació sobre Joan Carles I.