Edició 2187

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de juliol del 2024
Edició 2187

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de juliol del 2024

PP i PSOE aproven l’Estatut aragonès, que ignora el català

|

- Publicitat -

L’Estatut aragonès està a punt de ser aprovat. PP i PSOE han donat el vist-i-blau a un text que discrimina el català a la Franja. Així ho consideren els tres grups ERC, CiU i ICV que van presentar 7 esmenes rebutjades per la majoria de grups parlamentaris. Dos d’aquestes esmenes demanaven l’oficialitat del català a la Franja. Ara la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat ha aprovat el text i només falta el tràmit perquè el voti i l’aprovi la cambra alta el proper dia 18.

Publicitat

imatge Esquerra, Iniciativa i CiU reclamen la reforma de l’article 7 del projecte d’Estatut, que fa referència a la necessitat de protegir les llengües (en plural) que es parlen a l’Aragó, però sense anomenar-les. Tots tres grups consideren que el redactat actual és massa genèric i han fet sengles propostes per a modificar-lo. El grup d’ERC vol que l’Estatut digui que el català i l’aragonès, llengües pròpies de l’Aragó, ‘són oficials als territoris respectius ‘ i que s’han de garantir els drets i deures dels parlants. CiU també reclama que l’Estatut faci referència a la cooficialitat del català i de l’aragonès, com ja estableix la llei de patrimoni del govern aragonès aprovada el 1999. Per últim, ICV demana que quedi per escrit que el català i l’aragonès són ‘llengües pròpies de l’Aragó’.

L’actual redactat de l’article 7 tampoc no agrada a la Institució Cultural de la Franja de Ponent, perquè ignora i discrimina el català.

Fotografia: En verd (D) on es parla actualment aragonès, només conservat per les generacions més velles a les valls més tancades. En taronja (B) on es parla català: dialecte ribagorçà al nord, lleidatà al centre, i tortosí al sud. (A) representa la parla de transició benasquesa, molt castellanitzada. En celest (C) els territoris de parla grausina, en retrocés ja que les noves generacions l’estan abandonant per passar-se al castellà.

 

 
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut