Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Mas reclama a la Generalitat que lideri el procés de “reparació” del president Companys

El president de CiU, Artur Mas, ha demanat aquest dilluns a la Generalitat que lideri el procés de ‘reparació’ del president Lluís Companys, afusellat fa 67 anys al Castell de Montjuïc pel franquisme. Mas creu que, si la llei de la memòria històrica ho acaba permetent, la Generalitat s’ha d’implicar en els casos que es vulguin revisar, per aconseguir l’anul·lació de les sentències dels tribunals franquistes, com en el cas de Companys, que considera ‘simbòlic’. Mas ha encapçalat la delegació de la federació nacionalista que ha fet una ofrena floral davant de la tomba del president Lluís Companys al cementiri de Montjuïc.

Redacció
Redacció 16/10/2007

El líder de CiU ha fet referència a la llei de la memòria històrica, de la qual ha dit que hi ha hagut ‘avenços’, tot i que no ‘al 100% del que es va prometre per part del PSOE i del govern espanyol’. En aquest sentit, ha assegurat que ‘els socialistes van prometre molt, i al final complexen poc i, si compleixen al final una mica, és perquè se’ls apreta’. ‘Venen aquí, ho prometen gairebé tot i després costa molt que compleixin amb aquells mínims imprescindibles perquè les coses puguin anar endavant’, ha reblat.

El president de CiU ho ha dit en referència al compromís de l’executiu de Zapatero d’anul·lar el judici del president Companys. En aquest sentit, Mas ha apostat perquè si la llei s’aprova i es pot recórrer les sentències, ‘encara que sigui cas per cas’ d’aquelles persones que van patir ‘judicis injustos’, ‘és evident que el Govern s’ha de posar al costat de la gent per ajudar’, tant a nivell de tramitació com econòmic, ja que aquestes famílies ‘alguna ajuda han de tenir’.

En el cas de Companys, que Mas creu ‘simbòlic’, creu que ‘exigeix una reparació de la forma com va ser assassinat’ i creu que ‘el Govern no pot ser aliè a aquesta circumstància’. Així, si s’aprova la llei, Mas creu que hi pot haver ‘una porta oberta des dels diferents àmbits privats’, i també des de la Generalitat, per a què hi hagi una ‘reparació dels danys que es van patir’.

En tot cas, Mas ha remarcat que espera que en matèria de memòria històrica hi hagi un resultat ‘mínimament digne’, tot dient que la seva posició en relació amb la llei encara no és definitiva i que queda encara el tràmit del Senat.

Mas ha ampliat els ‘incompliments’ del PSOE als anomenats ‘papers de Salamanca’, tot preguntant-se si els socialistes ‘estan fent ara marxa enrere’.