Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Lleida acollirà a partir del 2008 el pla pilot de la posada en funcionament de l’expedient judicial digital

L’Audiència de Lleida i els seus jutjats acolliran a partir del pròxim 2 de gener de 2008 un pla pilot de la posada en funcionament de l’expedient digital, segons ha anunciat aquest dimarts la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, que ha assistit a la capital del Segrià per presidir la Sala de Govern de l’òrgan judicial i reunir-se amb representants de l’àmbit de Ponent. Amb la posada en marxa d’aquest sistema, totes les demandes i la documentació de jutjats es tramitarà telemàticament de tal manera que els expedients es podran consultar informàticament tot i que d’entrada es combinarà l’ús amb la documentació amb el paper de tota la vida. Malgrat el retard d’un any en l’anunci de la posada en funcionament del sistema, Alegret ha assegurat que Lleida ‘és la primera ciutat de l’estat espanyol’ on s’implanta aquesta digitalització.

Redacció
Redacció 17/10/2007

La presidenta del TSJC ha matisat que de moment aquest pla pilot que s’aplicarà a Lleida només permetrà l’entrada i registre telemàtic de les demandes amb la col·laboració del Col·legi de Procuradors ‘que ha estat força receptiu per començar aquesta experiència’ així com els funcionaris del deganat que aquest dimarts han començat la formació especifica al respecte i que també ‘tenen molt bona predisposició per fer aquesta prova’.

Alegret ha definit la prova pilot de Lleida com ‘l’inici de la nova era dels expedients digitals’ és a dir, un primer pas per fer desaparèixer tota la documentació i la paperassa en els jutjats en vista a ‘un llarg termini’.

En aquest sentit, Alegret ha dit que s’ha escollit Lleida per iniciar aquest procés perquè ‘hi havia molt bona predisposició’ així com perquè és un municipi relativament petit per tal d’evitar problemes majors abans d’estendre la mecànica a municipis amb una major densitat poblacional.

La presidenta però, s’ha mostrat reticent a l’hora de fer previsions sobre quan estarà del tot implantat aquest sistema però ha assenyalat que pensa que en un període de cinc anys ‘es pot fer’.

En un altre ordre de les coses, Alegret s’ha reunit aquest dimarts amb els representants lleidatans de la junta de personal, representants dels col·legis de graduats socials, dels procuradors, dels advocats, dels metges forenses i també amb els secretaris judicials i magistrats per escoltar les principals reclamacions que tenen en l’àmbit judicial.

Així, segons la presidenta del TSJC Lleida no és una zona ‘que doni grans problemes’ si bé ha reconegut que existeix una problemàtica recorrent als jutjats de Balaguer i Cervera amb la manca de personal. Per això, ha remarcat la necessitat de reforçar i estabilitzar de manera immediata la plantilla de funcionaris d’aquests dos ens judicials de la demarcació de Lleida. Això no obstant, ha descartat la possibilitat de crear un tercer jutjat a Balaguer.

Respecte a la possibilitat de construir un segon jutjat contenciós administratiu a Lleida, Alegret ha comentat que aquest jutjat ‘rep molt més del que hauria de rebre’ però que la solució no és fer-ne dos perquè no hi hauria prou volum de feina per cobrir la demanda. Per això, ha assenyalat que la Sala de Govern ha decidit no demanar de moment el nou jutjat però si que es demanarà una mesura de reforç que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ja ha aprovat i que aquesta es mantingui fins que es pugui crear el segon jutjat.

Maria Eugènia Alegret ha parlat també de l’acumulació de feina que hi ha al jutjat d’instrucció sobre violència de gènere de Lleida i ha comentat que ‘és el que té més problemes de funcionament’. Malgrat tot, ha dit que aquesta problemàtica entra en la normalitat quan el jutjat esdevé mixt a l’hora de tramitar casos de violència domèstica amb la resta.

En aquesta línia, ha descartat la creació d’un jutjat específic que tracti els casos de violència de gènere però s’ha compromès a estudiar alguna solució al problema de l’acumulació de feina com per exemple la creació d’un nou jutjat d’instrucció ja que ‘creiem que és la mesura prioritària’.

Per últim, la presidenta del TSJC ha dit que a la demarcació de Lleida encara hi ha quatre jutjats on no s’ha cobert la plaça de jutge amb la darrera promoció de jutges malgrat que a la resta de Catalunya s’ha cobert totes les vacants. En concret són el de Tremp, Solsona, un de la Seu d’Urgell i un de Balaguer. Ara mateix, aquests jutjats estan coberts per substituts, de la mateixa manera que dos dels jutjats d’instrucció de Lleida ciutat.