Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les xifres canten: el Govern oblida la música en català

|

- Publicitat -
Qui no ha sentit mai aquella cantarella de “ui, jo sóc molt català però no escolto música en català, no m'agrada”. Aquest complex i, en certa part, autoodi és present a la societat catalana i és directament l'herència de segles d'imposició del castellà. Només es pot revertir i normalitzar aquesta situació amb la famosa “discriminació positiva”. Però sembla que la Generalitat catalana no hi posa prou cura i així ho ha denunciat la Plataforma per la llengua.
 
Expliquen que, a Catalunya, es viu una situació d'anomalia absoluta pel que fa a la promoció del català i així ho evidencia l'estudi “El foment de la llengua pròpia a partir de les subvencions públiques destinades a la promoció musical” que han elaborat.
 
En aquest estudi s'avaluen les polítiques culturals per a la música en català durant els anys 2015 i 2016, corresponents als mandats dels Consellers Ferran Mascarell i Santi Vila respectivament, i es compara el model català amb el d'unes altres sis comunitats amb característiques (socio-demogràfiques i lingüístiques) similars a la nostra. Catalunya destaca com el cas amb menys promoció de la música en llengua pròpia i amb més suport a la música en altres llengües en festivals, projectes discogràfics i programació de sales de concerts que han rebut subvencions.

 
Una carta per a la nova consellera de Cultura
 
La Plataforma per la llengua ha iniciat una campanya de recollida de firmes per a enviar una carta a Meritxell Borràs, la nova consellera de cultura, per a demanar que reverteixi aquesta situació.
 
Les seves propostes se centren que “incorporar una quota mínima del 50% de música en llengua catalana o occitana, com a requisit indispensable per a beneficiar-se d'una subvenció” d'actes, concerts o festivals. També allà on hi hagi música cantada, eliminar el factor de la residència (domicili) de l'artista a Catalunya, a fi que les propostes artístiques en llengua catalana d'arreu del domini lingüístic puguin ésser tingudes en compte. Per acabar, volen que s'acabi el requisit de la realització del 100% o la majoria de l'activitat a Catalunya, a fi que els projectes musicals per la cooperació cultural entre els territoris de parla catalana també puguin ésser tinguts en compte.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut