Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

L’Ajuntament de Sant Martí de Tous guanya el litigi amb la joieria Tous pel domini ‘tous.cat’

L’Ajuntament de Sant Martí de Tous (Anoia) és el legítim propietari del domini d’Internet www.tous.cat. Així ho ha determinat l’Agència de Qualitat d’Internet, que al febrer va iniciar un procediment administratiu de resolució de conflictes a instàncies de Joieria Tous SA, empresa que havia demandat el consistori per haver registrat el domini tous.cat, adreça web que la joieria també volia.

Redacció 15/05/2007

La joieria -que actualment posseeix http://www.tous.es– al·legava que, mentre que el nom oficial del municipi és Sant Martí de Tous, l’adreça web hauria de ser http://www.santmartidetous.cat. També al·legava que al País Valencià hi ha el municipi de Tous (Ribera Alta), a qui correspondria legítimament el domini http://www.tous.cat, però que, mentre no ho sol·liciti, http://www.tous.cat ha de correspondre a l’empresa.

Per la seva banda, el consistori al·legava que Tous és el topònim originari del municipi. En l’expedient de justificació, va aportar un pergamí provinent del bisbat de Vic, del 960, en què es detalla que llavors es deia simplement Tous. També va al·legar que, el 1020, hi ha constància que el bisbe de Vic i l’abat Oliba van visitar Tous, i que, el 1032, un altre document parla del castell de Tous.

El municipi va presentar una desena de documents històrics que provaven que la denominació del poble era Tous i no una altra, fins que, el 27 de juny de 1916, el Consell de Ministres va decidir canviar-lo pel que s’assembla al municipi de Tous del País Valencià.

En aquella època, a Espanya hi havia 1.020 municipis amb noms idèntics. El reial decret pel qual es va canviar el nom del Tous català va afectar-ne 573 de tota la península, i van ser els de menor entitat els que van canviar de denominació en benefici del poble més habitat.