Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

La ultradreta espanyola es fa forta a Internet

Les organitzacions d’ultradreta utilitzen Internet per a donar a conèixer missatges racistes i d’apologia de la violència, i per convocar als seus simpatitzants a manifestacions com la prevista diumenge passat a Usera, a la qual va ser assassinat un jove de 16 anys per un simpatitzant de Democràcia Nacional. Moviment contra la Intolerància subratlla en l’informe Raxen 2006 que 53 organitzacions espanyoles ultres operen a la Xarxa. A més dels partits polítics registrats en el Ministeri de l’Interior (Aliança Nacional, Democràcia Nacional, Espanya 2000 i les diferents sigles de la Falange), altres grupuscles utilitzen aquest mitjà per a estendre la seva influència.

Redacció
Redacció 17/11/2007

Webs com Blood & Honour, NuevOrden, Bicéfala i Distribuciones Víkings, venen llibres i distribueixen adhesius i cartells que ‘constitueixen potents instruments d’adoctrinament que en molts casos són delictius’, segons el ciatat col•lectiu. Prova d’això, el Jutjat penal número 2 de Lleida va condemnar a dos anys de presó a Iván M. J. per incitar al racisme i a la xenofòbia a través d’internet. Aquesta sentència, que va tenir lloc a l’octubre de 2006, es tracta de la primera a l’Estat espanyol en la qual s’aplica l’article 510 del Codi Penal, que castiga la incitació a l’odi i a la violència contra grups o associacions per motius racistes, després de cometre’s el delicte a través de la Xarxa.

La web de Democràcia Nacional està permanentment viva: s’informa sobre totes les activitats del partit i serveix com plataforma de comunicació amb les seves bases i adeptes. Fundada al 1995, Aliança Nacional remarca encara més el seu caràcter d’ultradreta i, sota els pilars de ‘nació’, ‘raça’ i ‘socialisme’, entonen el seu crit de ‘Arriba España!!, Arriba Europa!!’

Aquesta web, fins i tot, exhibeix banderes preconstitucionals i nazis, i facilita un nombre de compte per a recaptar fons per a dos ‘presos polítics’ que van intentar atemptar contra familiars de presos d’ETA. Per la seva banda, Espanya 2000 (E2000), la pàgina de la qual web enllaça amb una que ven pòsters de Francisco Franco, també dedica els seus esforços que els usuaris de la seva comunitat estiguin totalment informats de les concentracions, marxes i actes xenòfobs que organitzen. En la mateixa línia, els partits falangistes -La Falange, Falange Autèntica i Falange Espanyola de les J.O.N. S.- també se serveixen d’internet per a convocar activitats d’ultradreta, captar adeptes i mobilitzar a les seves bases.

Amenances al Youtbe

Anabel duu un any a amenaçada al YouTube. Té 18 acabats de fer i algú va penjar el 22 de setembre de 2006 un vídeo amb fotos seves i dels seus amics d’estètica punk on se’ls qualifica de “guarros”. Animava a “patearles la cabeza” si algú se’ls trobava. Està signat per Vamostodos14, un nom enllaçat a un vídeo i dues pàgines de contingut nazi. Diversos dels joves que surten a les imatges han sofert agressions des de llavors. El seu delicte: simpatitzar amb idees d’esquerres, dur pírcings o tenir un amic amb trets àrabs.