Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La nova novel·la de Noah Gordon ambientada al Penedès arriba als 200.000 exemplars a la primera edició

Després de vuit anys de silenci, l’escriptor de novel·la històrica Noah Gordon, va presentar dimarts ‘El celler’, la seva darrera obra, que té com escenari principal la Catalunya i, en particular, el Penedès del segle XIX i la trama del qual gira entorn del procés d’elaboració del vi. L’obra va presentar-se simultàniament en castellà i en català i comptarà amb un total de 200.000 exemplars en ambdues llengües. ‘El celler’ es podrà trobar també a Alemanya, Brasil i Portugal i, de moment, l’editorial ja ha previst quatre edicions.

Redacció
Redacció 25/10/2007

La novel·la s’ambienta en la terra penedesenca, de sol i de vinyes, on hi també hi són presents els castellers. El municipi on transcorre la història és Santa Eulàlia, un poble imaginari que comparteix similituds amb Sitges. El protagonista és el Josep Álvarez, el fill d’una família de viticultors humils que somia tenir el seu propi celler.

La idea de situar la novel·la al Penedès va sorgir durant una visita de Gordon a les caves Torras. Aquesta decisió va impulsar a l’autor de ‘El metge’ a documentar-se sobre els costums de l’època a la zona, en el període de les guerres carlines i la plaga de la fil·loxera, que arrasava les vinyes dos segles enrere.

‘Tenia 12 anys quan vaig llegir Miguel de Cervantes i era adolescent quan vaig agafar les obres de Hemingway, ha començat Noah Gordon, ‘i no vaig venir al vostre país fins que vaig ser un home de mitjana edat, però quan vaig arribar vaig conèixer la vostra tradició de les roses i els llibres i vaig poder imaginar-me perfectament Sant Jordi perseguit per un drac entre els cotxes que hi havia’.

‘L’any 2007 aquest país és força diferent del que jo he descrit al llibre, però les muntanyes, les valls i les costes segueixen sent precioses’, ha matisat. Noah Gordon ha afirmat que Catalunya és un lloc modern, amb persones treballadores i carismàtiques i suficientment intel·ligents per seguir amb les grans tradicions del passat però fusionades amb els reptes i les promeses del demà.

Noah Gordon s’ha confessat un aficionat al vi per les nombroses visites al país i ha titllat la cultura i la història catalana de ‘fascinant i fantàstica’. D’aquí que decidís dedicar una novel·la a aquestes terres. ‘Els viticultors han de tenir uns atributs personals específics per tal de tenir èxits en la seva feina: han de saber com cultivar el raïm, com fer servir el suc de manera creativa i antiga i han de ser mestres en un àmbit de la ciència i la tecnologia i han de ser bons i valents empresaris’, ha expressat Gordon.

Gràcies per fer del vi una font d’inspiració

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha afirmat que ‘el vi ajuda a catalitzar un espai de relació, comunicar i conèixer’. Segons Llena, ‘avui és un gran dia pels nostres viticultors, per Catalunya i per la lectura perquè ens podrem endinsar en una de les noves històries d’un dels grans autors contemporanis’. ‘Gràcies per fer del vi una font d’inspiració, per fer de Catalunya la seva terra d’acollida i del Penedès la pàtria del vi’, ha agraït Llena.