Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

La CUP reclama la utilització de la denominació Vegueria ‘de Ponent’ enlloc de ‘de Lleida’ com defensa la Paeria

La intercomarcal de la CUP de Ponent, integrada per les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) de Lleida, Torà i la Plana d’Urgell, ha mostrat el seu posicionament favorable a la utilització de l’expressió ‘Vegueria de Ponent’ enlloc de ‘Vegueria de Lleida’ per a denominar la futura realitat territorial prevista pel Govern i que ha d’agrupar les comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell, Segarra, Garrigues, Noguera i Segrià dins la nova organització territorial de Catalunya. Ara, aquesta formació ha iniciat una campanya sota el lema ‘Si els dius Països Catalans, digues-li Vegueria de Ponent!’ per oposar-se a la petició de la Paeria de reclamar que s’empri ‘Vegueria de Lleida’.

Redacció
Redacció 07/05/2008

D’aquesta manera, la formació independentista vol mostrar el seu rebuig a la moció aprovada per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament de Lleida el passat desembre en què s’insta el Govern de la Generalitat a la utilització de ‘Vegueria de Lleida’. En aquell Ple de la Paeria, tots els grups amb representació municipal van aprovar una moció presentada pel PP per sol·licitar al Govern que davant el procés de reordenació territorial, la futura Vegueria que ha d’incloure les comarques del Segrià, Segarra, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell i Noguera prengui la denominació de ‘Vegueria de Lleida’. La CUP ha qualificat aquesta decisió presa pel consistori de ‘mala notícia ‘ per aquelles persones que ‘defensen la necessitat de la construcció nacional dels Països Catalans’.

La CUP deixa clar que no s’oposa ‘al procés de reordenació territorial en sí’ ja que ‘l’esquerra independentista sempre ha defensat la necessitat d’impulsar un model de reordenació territorial basat en les Vegueries i la realitat comarcal’ i que aposti, al mateix temps, per la superació dels ‘artificials i arbitraris marcs provincials i autonòmics imposats per l’estat espanyol al nostre país’. I, per aquesta raó, des de la CUP asseguren que s’oposen ‘a l’obertura de nou del fals debat identitari’ al qual ‘alguns han caigut de quatre grapes mossegant l’ham rovellat del PP’.

La CUP defensa que ‘Vegueria de Lleida’ és una denominació ‘centralista, localista i discriminatòria per a la resta de capitals de comarca que n’han de formar part’. La formació recorda que autors com Joan Fuster i Josep Vallverdú han defensat el terme ‘Vegueria o Terres de Ponent’ enlloc de ‘Vegueria o Terres de Lleida’ per referir-se a aquest territori.

Per la CUP, la ciutat de Lleida, ‘ha estat i és la capital de Ponent i ho haurà de ser de la Vegueria de Ponent’, perquè és aquesta ‘l’única denominació que pot ser compartida per la resta de comarques per integradora i no discriminatòria’ i, a més, ‘és l’única que marca quins són els límits territorials de la nostra nació’. A més, com a formació obertament independentista, la CUP assegura que ‘Vegueria de Lleida’ és l’única denominació que deixa oberta la porta, per a la seva incorporació posterior, a les comarques limítrofs de la Franja de Ponent –la Llitera i el Baix Cinca- dins els Països Catalans’.

Per reivindicar la denominació de ‘Vegueria de Ponent’, la CUP de Ponent ha engegat una campanya d’abast intercomarcal sota el lema ‘Si els dius Països Catalans, digues-li Vegueria de Ponent!’. Aquesta es dividirà en dues fases que passaran per la difusió de cartells al•lusius a la campanya per les comarques que han de formar part d’aquesta vegueria ‘per crear consciència ciutadana’ i, per altra banda, per la presentació de mocions ‘invitant’ ajuntaments i institucions del territori a reclamar la denominació de ‘Vegueria de Ponent’.