Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

L’Audiència de Barcelona admet la querella contra la Guàrdia Civil per les citacions judicials prèvies a l’1-O

Redacció | L'Audiència de Barcelona ha admès a tràmit la querella contra la Guàrdia Civil per les citacions judicials a treballadors i funcionaris de la Generalitat que es van fer el mes de juliol de 2017 a requeriment del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona i en unes diligències secretes. Un pas determinant per “desemmascarar la croada judicial que va emprendre el jutjat numero 13 l'estiu passat contra la causa independentista”, segons el col·lectiu de juristes Drets, que és qui va presentar la querella contra el cos per falsedat documental.

Redacció
Redacció 10/07/2018
Ara, l'Audiència ordena que sigui el mateix Jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, del Jutjat d'Instrucció número 13, qui certifiqui si tenia una causa oberta pels dominis i web del «Pacte del Referèndum» i si havia encomanat a la Guàrdia Civil alguna investigació sobre fets relacionats amb la convocatòria del referèndum.
 
A partir del que respongui el jutge es podrà determinar si la Guàrdia Civil actuava sense manament judicial, i per tant, els agents haurien incorregut en un delicte de falsedat documental, o si va ser el Jutge del Jutjat número 13 el qui va faltar públicament a la veritat i en realitat estava instruint una causa general contra el moviment independentista per evitar la convocatòria del referèndum de l'1-O. 

D'altra banda, podria comportar que totes les declaracions com a testimonis i investigats dels treballadors i funcionaris de la Generalitat que van haver de passar per la Caserna de la Guàrdia Civil els mesos previs a l'1-O puguin ser declarades nul·les i, per tant, sense cap valor judicial. 

Algunes de les persones que van haver de declarar van ser Joaquim Nin, Secretari General de presidència, Jordi Graells, director general d’atenció ciutadana, Jaume Clotet, director general comunicació i Joan Ignasi Elena, coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum.