Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Escòcia s’ha de remuntar al 1351 per poder equiparar la rebel·lió de l’euroordre contra Ponsatí

Redacció | Fins al 1351 s'ha de remuntar la fiscalia d'Escòcia per poder equiparar el delicte de rebel·lió al codi penal escocès i poder tramitar l'euroordre dictada per l'Estat contra la consellera del govern de Puigdemont, Clara Ponsatí, exiliada a Escòcia. Així doncs, considera que és equiparable al delicte de “traïció”, recollit en el codi penal escocès.

Redacció
Redacció 06/07/2018
Així ho ha denunciat Aleix Cleries, l'assessor del president a l'exili Carles Puigdemont, a Twitter. “Europa ha de rebuscar als arxius medievals per trobar l'element legal que a Espanya és, a 2018, la pedra angular de la seva sagrada unió”, ha reblat Cleries, que enllaça una piulada similar del corresponsal escocès Niall O'Gallagher.
 
El delicte de “traïció” està recollit en la llei escocesa des de 1351 i s'aplica a Escòcia des del 1708.

 

Segons la defensa de Ponsatí, liderada per Aamer Anwar, la doble criminalitat “no es compleix” a Escòcia i equiparar la rebel·lió espanyola a la traïció o conspiració britàniques és “surrealista”. Els seus advocats defensaran que no se l'ha d'extradir perquè la justícia espanyola “criminalitza les opinions i els vots dels diputats”.
 
Anwar, que considera aquesta llei “arcaica”, ha denunciat aquest divendres en una entrevista a Els Matins de TV3 que Ponsatí pateix una persecució política. “Rajoy i Sánchez són dues cares d'una mateixa moneda”, ha reblat.
 
La fiscalia escocesa va notificar dilluns als advocats de Ponsatí que utilitzaria els càrrecs de conspiració i traïció per intentar extradir l'exconsellera.