Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Els falangistes entren en còlera davant la notícia de l’exhumació de cossos al Valle de los Caídos

El Mausoleu que Francisco Franco es va fer construir només té dues làpides amb nom: la del mateix dictador franquista i la del líder del falangisme espanyol, Jose Antonio Primo de Rivera. La resta de cadàvers, un total de 3.883, són anònims i estan sepultats en una fossa comú. Ara, els falangistes espanyols, una ideologia totalment viva a l'Estat, han entrat en còlera per la possibilitat que s'exhumin dos cadàvers i han amenaçat en portar la decisió als tribunals.

Redacció
Redacció 11/05/2016
Per primera vegada a l'Estat, un jutge ha ordenat desenterrar, identificar i lliurar a una família que ho ha sol·licitat les restes de dos germans de Calataiud (Saragossa) afusellats per membres de la Falange en els primers mesos de la Guerra Civil i enterrats al Valle de los Caídos. Davant d'aquesta decisió, l'Associació Por la Defensa del Valle de los Caídos amenaça a Patrimonio Nacional amb presentar-li una denúncia per un delicte de profanació si contribueix a la recerca de les restes mortals dels dos cossos.
 
Al·leguen que “s'envairien irremeiablement els drets de la resta dels inhumats” i que no es pot dur a terme l'acció perquè, segons l'associació, “la identificació individual és d'una complexitat extrema, degut a l'elevat nombre d'individus, l'absència de controls identificatius en els columbaris, la barreja de restes òssies i el gran espai on hi ha repartides les restes per les criptes i / o capelles.”
 
Tot pot aturar-se gràcies a Rajoy
 
Una reforma legal de Rajoy podria frenar les exhumacions de víctimes de Franco al Valle de los Caídos en el futur. De fet, serà difícil que es repeteixi amb altres morts perquè Rajoy va derogar el juliol del 2015 els 9 articles de la Llei d'Enjudiciament Civil que haguessin permès recuperar cossos. No és d'estranyar aquest tipus de comportament al govern del PP, ja que ells no hi tenen morts entre aquests 3.883 cadàvers. Ans al contrari, compten amb els seus propis àngels de la guarda com en “Marcelo” que ajuda a Jorge Fernández Díaz a aparcar el cotxe o en altres afers més grans.