Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El referèndum possible segons El Temps

La revista setmanal El Temps, en el seu últim número, el 1.216, fa un anàlisi molt interessat i detallat sobre les possibilitats legals i polítiques que té la proposta feta ara fa uns dies pel Lehendakari Juan José Ibarretxe en la qual insta al poble a ser consultat en referèndum el 25 d’octubre de l’any que ve. Amb entrevistes a personalitats destacades de nacions sense Estat europees i amb articles acurats, El Temps ens parla sobre les possibilitats reals del referèndum.

Redacció
Redacció 03/10/2007

La revista setmanal valenciana El Temps, dedica gairebé tota la seva última edició a fer un profund anàlisi sobre les possibilitats reals que té la proposta del Lehendakari Juan José Ibarretxe de consultar al  poble basc sobre la seva autodeterminació. Per fer-ho, El Temps conta amb importants entrevistes i col·laboracions. Per exemple entrevista a Alex Neil, vicepresident de la comissió d’Afers Exteriors del Parlament escocès, Srdjan Darmanovi, politòleg i catedràtic de la Universitat de Podgorica, Montenegro i Filip Dewinter, líder del flamenc Vlaams Belang. I encra hi ha més, en la revista hi col·labora Xavier Solano, analista polític de l’SNP al Parlament escocès i col.laborador del Cercle d’Estudis Sobiranistes, d’Alfons López Tena, vocal del CGPJ i impulsor del Cercle d’Estudis Sobiranistes i de Paul Ríos, coordinador general de Lokarri, xarxa ciutadana basca que recull signatures per una consulta popular a Euskadi i Navarra, suposen un panorama completíssim sobre les perspectives de futur de les nacions sense Estat.

Un article clau

Un referèndum per les escletxes legals‘ és un article d’Enric Rimbau que parla sobre les possibilitats reals legals que té el referèndum basc d’esdevenir-se. Per exemple explica que ‘la consulta que proposa Ibarretxe no s’ajusta a la legislació espanyola estrictament. Ara bé, el dret internacional sí que reconeix el dret d’autodeterminació, a la Carta de les Nacions Unides (1951), subscrita per l’estat espanyol’.

Explica que passa actualment a Catalunya. Si amb el nou estatut es podria convocar un referèndum: ‘A Catalunya es podria convocar un referèndum, respectant escrupolosament la legislació espanyola vigent, per iniciar un procés sobiranista. I és que el nou Estatut de Catalunya obre la possibilitat que la Generalitat convoqui consultes populars, fins i tot, per tant, un referèndum. Els articles 122  i 29 permeten, per primera vegada, que la Generalitat convoqui referèndums’. Des de directe!cat us recomanen la lectura sencera de l’article.