Una iniciativa dels gremis de forners que s’estrena avui
Avui s’ha posat a la venda oficialment a Catalunya el ‘Pa de pagès català” en els 176 establiments adherits al Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida, que el comercialitzaran a través de 410 punts de venda. Aquestes xifres suposen un 12% dels forns catalans, mentre a les comarques de Lleida, arribarà al 22%, ja que l’elaboraran 40 forns i es podrà trobar en 76 punts de venda. La campanya de promoció coincidint amb el llançament al mercat s’ha dut a terme a Lleida.
La IGP ‘Pa de pagès català’ és un projecte que va iniciar al 2009 la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, entitat que agrupa tots els gremis de flequers de Catalunya. Per aconseguir el reconeixement,. Està previst que abans de mig any la IGP ja disposarà del reconeixement oficial per part de la UE. El sector del pa mou a Catalunya unes 40 tones de pa anuals i una xifra de negoci d’uns 100 MEUR.
Després del pa de pagès, el Gremi de Forners de Lleida té en marxa el reconeixement com a productes de qualitat per la coca de recapte i pel pa de ronyó.
Cent anys de manera de fer bon pa
La IGP Pa de Pagès Català empara un pa que respecta una manera de fer que, en essència, que es fonamenta en procediments d’elaboració lents i en el saber fer dels flequers durant la cocció. El pa protegit per aquesta IGP ha de complir estrictament un plec de condicions i un reglament per tal de garantir que el que arriba al consumidor és un pa amb totes les característiques del pa tradicional i que reuneix determinats trets visuals (rodó, d’imatge rústica, de crosta cruixent de color torrat, molla tendra i alveolat gran, del mateix color blanc que la farina que s’utilitza, roman tendre en el temps, etc.) i organolèptiques (gran aroma i sabor, certa acidesa que manté la sensació de frescor, i textura agradable passades 8-9 hores).
A més, el format es realitza de forma manual i tot el procés es desenvolupa seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària, i s’elabora exclusivament per les fleques inscrites al Registre d’establiments elaboradors.


