Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El Museu del Joguet de Figueres acull una mostra sobre la llibertat de premsa

|

- Publicitat -

El 3 de maig de 1991 es va celebrar a Winkhoek un seminari per al Foment d’una Premsa Africana Independent i Pluralista. A partir d’aquest fet i de la Declaració de Winkhoek subscrita el mateix dia, l’Assemblea General de les Nacions Unides va escollir la data del 3 de maig com a Dia Internacional de la Llibertat de Premsa.

El Museu del Joguet de Figueres i el Setmanari de l’Alt Empordà han volgut commemorar aquesta data amb l’exposició “La llibertat de premsa, la conquesta sense fi” que es podrà veure del 3 al 13 de maig. Amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Sala Oberta del Museu serveix d’escenari per a fer un recorregut a través de l’Espanya dels 60 i 70 per veure com va afectar en els mitjans de comunicació la Llei de Premsa promoguda per Manuel Fraga quan era ministre d’Informació al 1966.

Publicitat

Entre el material que s’hi exposa destaca un reportatge inèdit dels periodistes Llúcia Oliva i Xavier Sitjà per al programa Línea 900 de TVE, titulat “Historias de la Censura”. Durant prop de 45 minuts els autors narren la situació que es va viure a la televisió durant els anys de la transició explicada pels seus protagonistes com Manuel Martin Ferrand, Pilar Miró i Manu Leguineche.

L’exposició ha estat comissada pel periodista Manuel de Pablo i fa un èmfasi especial en diverses capçaleres de l’època com ‘Los sitios’, ‘Ampurdán’, ‘Canigó’, ‘Presència’ i ‘Vida parroquial’, entre altres. El paper del censor és explicat a través de les experiències personals de periodistes i personatges del món de la comunicació com Chicho Ibáñez Serrador, de la música, com Lluís Llach o del cinema on es destaca el paper que va tenir la censura sobre diverses pel·lícules de l’època.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut