Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El ministre de Cultura espanyol diu que el retorn dels ‘papers de Salamanca’ no ve d’uns mesos després de 70 anys d’espera

El ministre de Cultura espanyol, César Antonio Molina, ha reiterat que el retorn a Catalunya dels ‘papers de Salamanca’ pendents es farà ‘el més ràpidament possible’, sense concretar cap tipus de data, i ha destacat que ‘si hem esperat 70 anys, esperar uns mesos no és tant’. Molina ha visitat aquest divendres a la tarda la Fira del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana és convidada d’honor, acompanyat del director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que ha escoltat les paraules de Molina amb evident escepticisme. Pel que fa a l’absència d’escriptors catalans en castellà a la fira, Molina ha dit que ell ‘no és qui’ per qüestionar les decisions del Govern català i ha destacat que a la fira hi ha representades totes les llengües de l’estat espanyol.

Redacció
Redacció 13/10/2007

El ministre ha promès que la ‘ferida’ dels ‘papers de Salamanca’ pendents serà ‘cauteritzada el més ràpidament possible’. Segons Molina, ‘són ferides del passat que han arribat fins a nosaltres, i que s’han d’arreglar, però s’han d’arreglar complint la llei’. En aquest sentit, i en resposta a una periodista que li ha recordat que mentre s’allarga el procés moltes persones grans estan morint sense recuperar els seus documents, Molina ha declarat: ‘El meu pare, el meu avi i els meus oncles també van morir’.

Quan se li ha preguntat si el retorn dels documents es faria efectiu abans que acabi la legislatura, el ministre s’ha limitat a reiterar que es farà ‘el més ràpidament possible’. Molina ha reiterat que el procés ja està en marxa i ara és qüestió ‘simplement complir els terminis. Si hem esperat 70 anys –ha afegit el ministre-, crec que esperar uns mesos no és tant’.

Molina ha recordat que la seva postura ja va quedar clara el passat 3 d’octubre al Congrés, quan va assegurar que el procés de retorn passa, en primer terme, per la creació del Centre Documental de la Memòria Històrica i del seu patronat (encara no constituït), que és qui un cop els arxivers del Ministeri de Cultura i la Comissió Mixta Generalitat-estat hagin donat el vist-i-plau a la documentació, autoritzarà, o no, el retorn dels arxius particulars. El ministre ha assegurat avui a Frankfurt que tot aquest procés ‘es resoldrà ràpidament. No queda molt’, ha promès. ‘Espanya és una democràcia i hi ha un Parlament, i el que jo dic al Parlament és el que penso, el que pensa el ministeri i el que pensa el govern’, ha subratllat el successor de Carmen Calvo.

Visita a la fira

El ministre de Cultura ha fet aquestes declaracions aquest divendres a la tarda durant la seva visita a la Fira del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana és enguany convidada d’honor. Molina hi ha estat rebut, precisament, pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, qui en les darreres setmanes ha insistit en exigir al ministre l’establiment d’un calendari per posar fi al procés de retorn dels ‘papers’. També l’ha acompanyat en la seva visita el director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló.

Molina ha fet una ràpida visita als estands catalans de la fira i ha dedicat força més temps als de les editorials de la resta de l’estat espanyol, on ha recollit les impressions d’alguns editors. ‘La nostra presència aquí és de suport als escriptors i editors –ha explicat el ministre-, he estat parlant amb la gent dels estands i és una alegria veure que s’ha fet molt negoci i que la nostra indústria és una de les més importants del món. Parlant amb la gent només he vist satisfacció, alegria i magnífics resultats, perquè apart d’una fira cultural aquesta és una fira comercial i tothom coincideix que aquest any ha estat molt millor que els anteriors’.

‘En la fira –ha afegit Molina- hi ha llibres en totes les llengües d’Espanya, està la nostra pluralitat perfectament representada i no he vist res que no sigui el que jo penso que som’. En aquest sentit, el ministre no ha entrat en valoracions de l’absència d’escriptors catalans en llengua castellana als estands catalans, tot recordant que els organitzadors de la presència catalana a la fira ‘l’han fet com els hi ha semblat oportú’. ‘Nosaltres –ha afegit Molina, en referència al govern espanyol- som respectuosos amb les comunitats autònomes, que tenen els seus òrgans de govern, i jo no sóc qui per ficar-me en això’.