Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

El Financial Times aposta per una Escòcia independent

|

- Publicitat -

En la notícia, el prestigiós rotatiu econòmic Financial Times fa un anàlisi de l’actual situació fiscal escocesa, en actual dèficit respecte a les aportacions del Regne Unit. Malgrat aquesta diferència negativa, el diari afirma que “fins i tot el pitjor escenari de dèficit ha estat superar per altres països a través de pujades d’impostos moderades i d’un control rigorós de la despesa pública”.

Publicitat

Per l’articulista John Kay aquestes mesures permetrien a Escòcia reeixir com un Estat dins l’Europa actual. És precisament aquest marc de la nova Europa el que permet l’existència de petits estats competint en igualtat de condicions. L’Europa moderna “ja no necessita d’elevades despeses militars per defensar-se de l’explotació de poders hòstils”, al·lega el diari. A més creuen que “el lliure mercat facilita que els països petits triomfin des de l’especialització”, i cita Suïssa, Finlàndia o Islàndia com exemples de països petits entre els més rics del planeta.

Per Kay la independència suposaria que Escòcia abandonés els subsidis i s’emancipés, amb les conseqüències econòmiques que això suposaria, primer negatives però a la llarga positives si el país s’hi esforça. En virtut d’aquest convenciment, l’articulista acaba demanant el vot pel Partit Nacionalista Escocès (SNP), el previsible guanyador de les eleccions del proper 3 de maig, tal com informàvem ahir.

Una mostra més, en aquest cas des d’un rotatiu econòmic de prestigi, de que els processos d’independència són econòmicament possibles i, si es realitzen correctament, del tot desitjables.

Sean Connery tornaria a una Escòcia independent

Per altra banda, el mític actor escocès Sean Connery, simpatitzant des de fa anys del SNP, ha afirmat que si els nacionalistes guanyen les properes eleccions del maig i treballen per l’autodeterminació, es plantejaria tornar a viure a una Escòcia independent. “Espero la independència des que tinc ús de raó”, ha afegit l’actor.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió