Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El Congrés rebutja una proposta d’ERC perquè s’aturin els treballs per ubicar el cementiri nuclear

La Comissió d’Indústria del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres una proposició no de llei d’ERC que reclamava al govern espanyol que ‘paralitzi’ qualsevol conclusió de la Comissió Interministerial que té com a missió trobar una ubicació per a l’establiment d’un Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears en territori espanyol. El diputat per Tarragona d’ERC Jordi Ramon ha assegurat que l’organisme no ha actuat de forma ‘transparent’ i ha demanat que no s’adopti cap decisió ‘fins que no s’hagi elaborat un programa de tancament i desmantellament de les centrals nuclears’ perquè ‘només amb el tancament de les centrals es pot solucionar, d’arrel, el problema de la generació de residus’.

Redacció
Redacció 20/09/2007

La proposta ha topat amb l’oposició de totes les formacions excepte ICV, que hi ha votat a favor, i CiU, que tot i pronunciar-se en contra del contingut ha acabat abstenint-se. Els republicans pretenien forçar d’aquesta manera que es posposi una decisió que pot afectar el territori català i, en concret, al territori de Tarragona. La possibilitat que algun dels ajuntaments d’aquesta demarcació acabi donant el ‘sí’ al govern espanyol a canvi de forts incentius fan que els republicans reclamin que la disponibilitat de l’ajuntament no sigui considerada com a ‘condició suficient’ i la instal•lació precisi, també ‘del consentiment dels municipis limítrofes i de la Comunitat Autònoma’ del territori afectat.

La proposta d’ERC ha rebut suport d’ICV. El portaveu Joan Herrera ha acusat l’executiu espanyol d’intentar solucionar el problema dels residus nuclears sense pensar, primer, en abordar el futur de les centrals nuclears que els generen. Herrera, que ha apuntat que alguns dels magatzems individuals de les centrals ‘estan al màxim’, ha recordat que si no s’adopten decisions definitives sobre l’energia nuclear, al 2020 l’estat espanyol tindrà centrals nuclears obsoletes i no sabrà que fer amb els seus residus nuclears.

Els plantejaments d’ERC i ICV han estat durament rebatuts per la resta de formacions. des de CiU Josep Maria Guinart ha recordat que ‘existeix una necessitat evident i urgent d’adoptar les decisions necessàries per construir el magatzem temporal centralitzar’ i ‘la Comissió Interministerial no hauria de ser motiu per endarrerir-ne la creació’. Si l’any que ve no s’ha assolit una solució en aquest sentit –ha advertit- Ascó haurà de construir un magatzem individual.

Un recordatori que han fet també els diputats del PP i del PSOE. El popular Javier Gomez ha recordat que, precisament per la perillositat dels residus nuclears, és precís posar en marxa el magatzem tan aviat com sigui possible. Independentment de les posicions a favor o en contra de l’energia nuclear –ha dit- aquesta és una instal•lació ‘necessària i urgent’ perquè els residus necessiten un ‘control’ i un ‘emmagatzament’ adequat i ‘correspon a experts de provada solvència decidir-ne la ubicació’.

Des del grup socialista la diputada Rosario Velasco també ha recordat als republicans que alguns dels magatzems individuals de les centrals espanyoles estan plens i ‘no és responsable que els grups mirin cap a un altre cantó i discutim del sexe dels àngels’. En aquest sentit, ha demanat a ERC que ‘reflexioni’ perquè a Catalunya hi ha dues centrals nuclears que, en un futur, tindran problemes amb els residus si no tenen enlloc on emmagatzemar-los.