Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

La meitat del país ja vol que Catalunya sigui un Estat propi

El 50% dels catalans no en té prou amb l’autonomia que tenim i preferiria que Catalunya fos un Estat, ja fos federal o independent.

Redacció 11/04/2007

L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya, ratifica el pensament que té la majoria de la ciutadania catalana: que Catalunya té un nivell insuficient d’autonomia. Concretament, ho pensen el 57,5% dels catalans i de les catalanes. Aquesta percepció s’ha incrementat significativament, des que anteriors enquestes situaven en un 52% el total de catalans que no es conformen amb l’Estatut. Això es tradueix, finalment, en el fet que quasi un 50% de la ciutadania defensa la necessitat que Catalunya esdevingui estat (un 14,5% independent i un 35% federat).

De la multitud d’informacions que aporta el baròmetre de març, realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió de l’Idescat sobre una mostra de 2.200 catalans, en destaquen algunes per sobre de les altres:

En intenció de vot, el Partit Socialista superaria a Convergència per set dècimes. De celebrar-se les eleccions ara, el PSC obtindria el 20,2% dels vots, el 19,5% aniria a parar a CiU, el 9,6% a ERC, el 7,2% a ICV i el 4,1% al PP.

Malgrat això el lleuger avantatge socialista, els líders convergents estan més ben valorats que els del PSC, i Duran i Lleida és el més ben valorat de tots, per sobre d’Artur Mas.

Respecte a Esquerra, Josep-Lluís Carod Rovira és el líder més conegut d’entre tots els catalans, i el partit es mantindria com la tercera força més votada.

Pel que fa al Partit Popular, el 30% dels catalans els col·loca a l’extrema dreta, mentre que menys del 9% dels catalans els considera de centre. Ciutadans perdria prop la meitat dels seus vots al novembre i no aconseguiria representació parlamentària.

Centrant-nos en la participació, sobta que el 70% dels enquestats asseguri que va anar a votar quan a les eleccions de l’1 de novembre la participació no va sobrepassar el 56%.

Les principals preocupacions dels catalans continuen essent l’accés a l’habitatge, la immigració i la inseguretat ciutadana.