Edició 2048

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024
Edició 2048

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024

La meitat del país ja vol que Catalunya sigui un Estat propi

|

- Publicitat -

L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya, ratifica el pensament que té la majoria de la ciutadania catalana: que Catalunya té un nivell insuficient d’autonomia. Concretament, ho pensen el 57,5% dels catalans i de les catalanes. Aquesta percepció s’ha incrementat significativament, des que anteriors enquestes situaven en un 52% el total de catalans que no es conformen amb l’Estatut. Això es tradueix, finalment, en el fet que quasi un 50% de la ciutadania defensa la necessitat que Catalunya esdevingui estat (un 14,5% independent i un 35% federat).

Publicitat

De la multitud d’informacions que aporta el baròmetre de març, realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió de l’Idescat sobre una mostra de 2.200 catalans, en destaquen algunes per sobre de les altres:

En intenció de vot, el Partit Socialista superaria a Convergència per set dècimes. De celebrar-se les eleccions ara, el PSC obtindria el 20,2% dels vots, el 19,5% aniria a parar a CiU, el 9,6% a ERC, el 7,2% a ICV i el 4,1% al PP.

Malgrat això el lleuger avantatge socialista, els líders convergents estan més ben valorats que els del PSC, i Duran i Lleida és el més ben valorat de tots, per sobre d’Artur Mas.

Respecte a Esquerra, Josep-Lluís Carod Rovira és el líder més conegut d’entre tots els catalans, i el partit es mantindria com la tercera força més votada.

Pel que fa al Partit Popular, el 30% dels catalans els col·loca a l’extrema dreta, mentre que menys del 9% dels catalans els considera de centre. Ciutadans perdria prop la meitat dels seus vots al novembre i no aconseguiria representació parlamentària.

Centrant-nos en la participació, sobta que el 70% dels enquestats asseguri que va anar a votar quan a les eleccions de l’1 de novembre la participació no va sobrepassar el 56%.

Les principals preocupacions dels catalans continuen essent l’accés a l’habitatge, la immigració i la inseguretat ciutadana.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut