Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Demà comença la campanya de prevenció d’incendis a la demarcació de Barcelona

126 vehicles i 285 persones participaran aquest any en el pla de vigilància complementària contra incendis forestals que gestiona la Diputació de Barcelona en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal. La principal novetat d’aquesta campanya és que s’avança una setmana i comença el 9 de juny en lloc del 15.

Redacció 08/06/2007

Segons ha explicat el responsable de l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Ignasi Castelló, aquest és l’únic canvi que s’ha introduït aquest any en la campanya, al marge de petites millores logístiques i de comunicacions. Castelló ha justificat aquest avançament per la necessitat de prevenir els focs que es produeixen en aquesta primera setmana de juny, tot i que confien que les pluges d’aquest any evitaran que es produeixin episodis de focs en aquestes dates.

Aquesta és la setena edició d’una campanya que, segons Castelló, ha tingut uns resultats molt positius, ja que ha aconseguit generar una gran consciència pública, així com dissuadir els ciutadans d’accions que poden provocar incendis forestals. En aquest sentit, ha citat que aquests bons resultats es van evidenciar l’estiu passat, quan només es van produir quinze episodis d’incendis durant el període més crític, entre el 15 de juliol i el 15 d’agost. Segons Castelló, es constata que el nombre d’incendis es manté estable.

La campanya, que té un pressupost de 2,5 milions d’euros, permetrà als equips vigilar una superfície de 440.281 hectàrees, que 285 persones recorreran en 126 rutes de vigilància de 234 municipis. Aquesta superfície s’ha dividit en deu zones a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Maresme, el Moianès, Osona, el Penedès-Garraf, el Vallès Occidental i l’Oriental.

En cadascuna d’aquestes zones hi ha un centre de comunicacions que centralitza els avisos d’incendi i les incidències que es produeixen. Des de fa un any, aquests centres de comunicacions estan ubicats als parcs de bombers. A més d’aquests hi ha dos centres de suport a la Diputació de Barcelona i al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya.

A més dels vehicles que faran aquestes 126 rutes, n’hi ha una setantena més que s’encarregaran de la vigilància en els espais naturals, per als quals s’ha dissenyat un programa específic.

La campanya de vigilància entrarà en funcionament el 9 de juny i acabarà el 5 de setembre. Només hi ha dues excepcions, en el cas del Berguedà i d’Osona, on algunes de les rutes es faran només fins al 27 d’agost perquè les estadístiques demostren que el risc d’incendis hi disminueix de forma considerable durant el mes de setembre. Els recorreguts dels equips de vigilància, que aquests dies estan rebent formació específica a la finca de les Comes de Súria, s’iniciaran a dos quarts de dotze del migdia i finalitzaran a dos quarts de vuit del vespre.

La campanya anterior va permetre detectar 82 incendis, amb un balanç de 146,2 hectàrees cremades, de les quals 93 eren forestals i 50 agrícoles. A la comarca del Bages va ser on es van produir més focs, mentre que a l’Anoia va ser on es va cremar més superfície.