Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Compromís defensa la unitat de la llengua als webs de l’Estat

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei a les Corts Valencianes en la qual sol•licita als partits amb representació parlamentària que ‘suspenguin les actuacions antivalencianes i contràries a dret’ amb les quals es pretén diferenciar el valencià del català en les webs dels organismes de l’Estat i en qualsevol altre àmbit’. La iniciativa, formulada pels parlamentaris i representants del Bloc Josep Maria Pañella i Enric Morera, sol•licita que les Corts denunciïn l’incompliment, per part del Consell, de la Declaració d’ Ares’, amb la qual la Generalitat es comprometia a adoptar a l’octubre de 2003 una sèrie de mesures pràctiques per a l’ús del valencià.

Redacció
Redacció 14/01/2008

Es tracta de la segona ocasió que Compromís demana a les Corts el desenvolupament d’aquest decàleg de mesures de suport al valencià.

A més, la nova proposició no de llei presentada per aquest grup parlamentari demana també als càrrecs públics que ‘deixin de vigilar els tècnics lingüístics i els empleats públics que treballen cada dia en i pel valencià’, així com que ‘respectin la professionalitat’ d’aquests i que ‘abandonin l’obsessió d’expurgar de qualsevol forma lingüística que considerin catalana els insuficients textos que es publiquen en valencià’.

Així mateix, la proposta insta a tots els partits a ‘usar i defensar l’estàndard valencià’, a ‘abandonar una contraplanificació lingüística secessionista i nociva per al nostre poble’ i a ‘respectar els acords de l’Acadèmica Valenciana de la Llengua (AVL) sense interpretacions desviades que condueixen a la censura de formes lingüístiques consolidades en l’estàndard’.

Igualment, també els emplaça a ‘restaurar i incrementar la confiança dels usuaris en la llengua pròpia i a realitzar un ús i una promoció normals del valencià’.