Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Terra Alta Viva exigeix als ajuntaments de la comarca que modifiquin el POUM per aturar “l’allau” de projectes eòlics

|

- Publicitat -

ACN Batea – Terra Alta Viva exigeix als ajuntaments d’Arnes, Batea, Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Gandesa, Pinell de Brai, Prat de Compte, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs que modifiquin els respectius Plans d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) davant “l’allau” de projectes eòlics projectats a la comarcal. L’entitat lamenta la “falta d’estratègia” conjunta dels consistoris i del Consell Comarcal i denuncia que la Terra Alta sigui el territori que concentra més megawatts (MW) del país, concretament 529 MW. L’associació rebutja la construcció de les centrals El Calvari, Les Crestes i Fontcalda, que sumen un total de 147 MW i 31 aerogeneradors, de 200 metres d’altura.

Terra Alta Viva denuncia la “contínua arribada de projectes a un territori massificat i hipotecat per centenars d’aerogeneradors en funcionament”. “El Govern sap l’escàs pes electoral que té la comarca, una de les més empobrides i envellides de Catalunya, i no només no respecta la idea de massificació ni la de solidaritat en termes d’implantació d’energia renovable, sinó que continua tramitant projectes tant d’eòlica com solar, ja que és un model que els hi funciona, concentrar en una zona amb baix pes demogràfic les infraestructures que ningú vol”, argumenten en un comunicat.

Publicitat

Per això, des de l’entitat lamenten la “manca d’actuació i determinació” de diversos consistoris de la comarca a l’hora de modificar els respectius POUM de les zones no afectades per centrals eòliques o que tenen projectes en curs. En paral·lel, discrepen del posicionament de l’alcaldessa de Vilalba dels Arcs i consideren que es pot lluitar contra la massificació. “La situació es podria reconduir, només cal obrir el debat social, posant l’autoestima pel territori i el model de comarca per damunt dels interessos partidistes d’alguns polítics, de l’espoli de recursos de les grans empreses elèctriques i de les petites compensacions econòmiques que reben els particulars”, opinen.

Des de la Terra Alta Viva insten la població i les organitzacions agràries a demanar un futur “digne”, així com a decidir quin és el model de comarca que es vol. “Volem que les administracions i representants polítics responguin a la pregunta: Quin és el límit d’aerogeneradors que la comarca ha d’assumir? Per nosaltres aquest topall ja s’ha sobrepassat”, tanquen.

<strong>Noves centrals eòliques</strong>

A l’abril, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar que sotmetia a informació pública la sol·licitud de la multinacional Enel Green Power España, S.L.U., la qual sol·licitava construir la central eòlica la Fontcalda, a Batea (Terra Alta), i la seva infraestructura d’evacuació, als termes municipals de Batea, Caseres, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella i Ascó (Ribera d’Ebre). El projecte preveu onze aerogeneradors, amb una potència total instal·lada de 49 MW.

La mateixa companyia també va demanar la tramitació d’un altre parc eòlic batejat com El Calvari, entre Batea i el municipi de veí de la Pobla de Massaluca. Segons la sol·licitud del projecte, es preveu instal·lar deu aerogeneradors de fins a 200 metres d’altura, amb una potència total de 49 MW.

A la vegada, Enel Green Power España, S.L.U. va sol·licitar l’autorització per construir la central anomenada Les Crestes i la seva infraestructura d’evacuació als termes de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella i Ascó. En aquest cas, s’han projectat deu aerogeneradors, també de 4,9 MW de potència.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió