Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Carol López i la seva obra ‘Germanes’ triomfen als premis Butaca de teatre

La directora barcelonina Carol López ha estat la gran triomfadora de la gala dels premis Butaca. Després de l’èxit i del seu descobriment per part del gran públic amb ‘V.O.S.’, l’any 2005, López s’ha endut un dels principals guardons de la nit amb ‘Germanes’, que ha estat triada pel públic la millor obra de l’any. A més, la mateixa directora ha recollit el premi al millor text teatral i l’actriu Maria Lanau, que fa el paper d’una de les tres germanes de l’obra, ha estat reconeguda com la millor actriu de repartiment. L’altre gran triomfador de la nit ha estat Júlio Manrique, amb ‘La forma de les coses’. Ha rebut el butaca com a millor director i al millor muntatge en petit format.

Redacció
Redacció 25/11/2008

‘Germanes’ és, segons el públic, el millor muntatge i text teatral de l’any, un reconeixement que l’equip ha rebut aquesta nit en la tradicional gala dels premis Butaca. La directora, Carol López, es consolida així a la primera fila de la dramatúrgia catalana, després què l’any 2005 ja rebés el Butaca com a millor directora i pel millor muntatge en petit format amb ‘V.O.S.’, la seva primera obra d’èxit.

Enguany, a més, Maria Lanau s’ha endut el guardó a la millor actriu de repartiment pel seu paper d’Agnès, una de les tres germanes que apareix a l’obra, al costat de Montse German i Aïna Clotet. ‘Germanes, una adaptació moderna de l’obra de Txékhov, explica la història d’una família plena d’odis i secrets que intenta viure en un clima d’aparent normalitat.

Per la seva part, ‘La forma de les coses’, l’altre gran triomfadora de la nit, s’ha endut el guardó al millor muntatge en petit format i Julio Manrique ha rebut el premi en la categoria de millor director. L’obra explica la transformació que experimenta l’Adam, un noi insegur, per agradar-li més a la seva xicota, l’Evelin. El canvi d’hàbits i de personalitat, però, no acaba d’agradar als seus amics.

La cara més amarga de la gala l’han vist els equips del ‘El silenci del mar’, de Miquel Gorriz, i ‘Què va passar quan Nora va deixar el seu marit’, de Carme Portaceli. Aquestes dues obres partien amb més nominacions que ningú, set i sis respectivament, però no han pogut endur-se cap dels principals guardons de la nit.

Pere Arquillué ha rebut el Butaca com a millor actor a ‘El silenci del mar’ i Nani Valls ha recollit un dels premis menors per aquesta mateixa obra, el de millor il·luminació. D’altra banda, els actors Lluïsa Castell, amb el Butaca com a millor actriu, i Manel Barceló, que ha rebut el de millor actor de repartiment, han estat els únics guardonats de l’equip de ‘Què va passar quan Nora va deixar el seu marit’.

La resta de premiats

La resta de premiats de la nit han estat ‘Boscos endins’ –millor musical i millor actriu de musical (Anna Moliner)–, ‘Com pot ser que t’estimi tant’ –millor escenografia–, ‘Cabaret’ –millor actor de musical (Víctor Masán)–, ‘A la Toscana’ –millor composició original–, ‘El salt de Nijinski’ –millor espectacle de dansa–, ‘El llibertí’ –millor vestuari– i ‘Onvi’ –millor espectacle d’altres disciplines–.

‘El orfanato’, millor pel·lícula

En la categoria de cinema, el guardó a la millor pel·lícula ha estat per a ‘El orfanato’, dirigida per Juan Antonio Bayona i protagonitzada per Belén Rueda. La pel·lícula ja va rebre set premis Goya. El Butaca al millor actor l’ha rebut Josep Maria Pou, pel seu paper a ‘Barcelona, un mapa’; mentre que la millor actriu ha estat Aïna Clotet, pel seu paper a ’53 dias de invierno’.

Butaques honorífiques

A més del premis destinats a diferents categories de les arts escèniques, així com els dedicats al cinema, aquesta nit s’han lliurat dues Butaques honorífiques als escenògrafs Germans Salvador i al director Ricard Salvat, per la seva trajectòria dedicada al teatre. Els premis al millor mitja de difusió de teatre i cinema han estat per a Teatral.net i ‘Cinema 3’, del Canal 33; respectivament.