Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Campanya per reivindicar la catalanitat de Pau Casals

|

- Publicitat -

El festival de música de cambra de Prada ja té més de 50 anys, i de fet el va impulsar el mateix Pau Casals durant la seva estada a la Catalunya Nord fruit de l’exili. Actualment se celebra cada estiu, enguany del 26 de juliol al 13 d’agost.

Publicitat

La denominació actual, festival “Pablo Casals”, falta al respecte del geni del Vendrell (Baix Penedès), i per això des del col·lectiu Catnord s’ha impulsat una campanya d’enviament de correus electrònics per tal de fer veure l’error als organitzadors de l’esdeveniment i emplaçar-los a canviar-li el nom per tal de respectar, ara sí, al geni desaparegut.

El mític discurs de Casals a l’Assemblea General de l’ONU l’any 1971 és prou clar amb el compromís del violoncel·lista amb Catalunya, la seva pàtria i el català, la seva llengua:

“Aquest és l’honor més gran que he rebut a la meva vida. La pau ha estat sempre la meva més gran preocupació. Ja en la meva infantesa vaig aprendre a estimar-la. (…). A més, sóc català. Catalunya va tenir el primer Parlament democràtic molt abans que Anglaterra. I fou al meu país on hi hagué les primeres nacions unides. En aquell temps – segle onzè – van reunir-se a Toluges – avui França – per parlar de la pau, perquè els catalans d’aquell temps ja estaven contra, CONTRA la guerra (…) Fa molts anys que no toco el violoncel en públic, però crec que he de fer-ho en aquesta ocasió. Tocaré una melodia del folklore català: El cant dels ocells. Els ocells, quan són al cel, van cantant: “Peace, Peace, Peace” (pau, pau, pau) i és una melodia que Bach, Beethoven i tots els grans haurien admirat i estimat. I, a més, neix de l’ànima del meu poble, Catalunya”.

De moment la campanya ja té 140 adhesions, i esperem que serveixi per fer rectificar als que, des dels Països Catalans, han decidit castellanitzar-li el nom.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió