Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Bloc, Iniciativa i Els Verds reivindiquen un ‘tercer espai’ a la política valenciana

El Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià i els Verds-Esquerra Ecologista han presentat avui a l’edifici la Nau de València la ‘Coalició Compromís’ amb vista a les properes eleccions a les Corts del 201, a través de la qual pretenen articular un tercer espai que permeta un canvi ‘substantiu i amb profunditat’ dins la política valenciana i esdevenir ‘l’autèntica alternativa’ al bipartidisme del PPCV i el PSPV-PSOE. Enric Morera, dirigent del Bloc i qui serà cap de llista per la nova coalició a València, ha presentat ‘Coalició Compromís’ com la opció per als ‘socialistes valencians que no tenen carnet’ i per ‘la gent del PSOE que no és socialista’ i que pretén ‘construir el País Valencià’ perquè no s’avergonyeix de tal denominació territorial.

Redacció 25/01/2010

Pel que fa a la designació de càrrecs, el dirigent del Bloc Enric Morera serà el cap de llista de València. Mónica Oltra, d’Iniciativa, serà el número dos de València, Josep Maria Pañella, del Bloc, presidirà la llista de Castelló i la diputada d’Iniciativa, Mireia Mollà, obrirà la d’Alacant. La decisió de designar Morera cap de llista per València ha implicat que Iniciativa li cedís el càrrec de síndic del grup de Compromís a les Corts, en lloc de Mònica Oltra.

La voluntat d’aquesta coalició valencianista és ‘sumar formacions polítiques independents, ecologistes i d’esquerres, irritades pel desgovern valencià i espanyol i que volen proposar una iniciativa coherent i seriosa per al País Valencià’. Segons Morera, es constitueix així una ‘oposició real’ a Les Corts a les polítiques ‘sucursalistes’ i ‘centralistes’ del PP-PSOE valencians i es pretén arribar a una ‘regeneració democràtica’ real de les institucions.

Davant la incògnita sobre si aspiren a governar amb els socialistes, Morera ha assegurat que tot i ‘l’ambició de govern com a Compromís’, la formació està ‘força lluny’ de les polítiques del PP i del PSOE, que ‘son les dues cares, per desgràcia, de la mateixa moneda’. En canvi, Oltra ha afirmat que ‘si els números així ho permeten’, Iniciativa sí garantirà ‘un Govern d’esquerres’ a la Comunitat, mentre que el portaveu dels Verds, Carles Arnal ha indicat que si és necessari governar en coalició o amb suport extern, s’hauran de tenir en compte els plantejaments d’aquests partits.

Tots tres partits polítics s’han mostrat d’acord en que, tot i que de vegades voten de forma diferent, son una coalició ‘plural’ i que posa en valor ‘els matissos’, per la qual cosa ‘no és una contradicció’, sinó un reflex de la ‘heterogeneïtat’ de la societat.