Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Batalla campal a Barcelona en la celebració de la victòria de la selecció espanyola

Les celebracions per la victòria de la selecció espanyola en el Mundial de Sud-àfrica es van convertir en una batalla campal pels carrers de Barcelona. 21 detinguts i 74 ferits és el balanç d’una nit on el futbol va donar pas a la violència. 75.000 persones es van concentrar a la plaça Espanya on l’Ajuntament de Barcelona va habilitar una pantalla gegant per poder seguir el partit entre Holanda i Espanya. Després del partit, més de 20.000 persones van celebrar la victòria cremant diversos arbres i contenidors de l’avinguda Maria Cristina. A Canaletes, la victòria de la selecció espanyola va ser celebrada amb crema de senyeres i càntics contra Catalunya.

Redacció
Redacció 12/07/2010

Una batalla campal. Amb això es van convertir les celebracions per la consecució del Mundial per part de la selecció espanyola. 21 detinguts i 74 és el balanç d’una nit on l’alegria va donar pas a la violència. 75.000 persones es van concentrar a l’avinguda Maria Cristina on l’Ajuntament de Barcelona havia instal·lat una pantalla gegant per poder seguir el partit. Un cop acabat, unes 20.000 persones van continuar celebrant la victòria, de les quals algunes van començar a ocasionar aldarulls i llençar objectes a la via pública. Entre d’altres destrosses, van cremar diversos arbres i contenidors a l’avinguda Maria Cristina i davant del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Del total de ferits, 21 van requerir el trasllat a centres hospitalaris. A més, 16 vehicles del cos de Mossos d’Esquadra van patir danys. La Guàrdia Urbana va decomissar més de 8.000 llaunes destinades a la venda ambulant il·legal al voltant de l’avinguda Maria Cristina i altres objectes com samarretes i botzines, a més d’interceptar furgonetes amb material per subministrar els venedors. També van cremar un camió al carrer Rius i Taulet. En tots dos incidents van intervenir els Bombers de Barcelona per extingir els incendis.

El túnel que passa per sota de la plaça Espanya va ser també lloc d’aldarulls quan un grup de persones va tallar el pas dels cotxes i es van encarar a les forces de seguretat llançant-los-hi objectes.

Festa a Canaletes
La font de la Rambla acostumada a veure barcelonistes va ser també lloc de trobada dels afeccionats de ‘La Roja’ que van celebrar la victòria de la seva selecció amb cants contra Catalunya i crema de senyeres. Al llarg de la nit, diverses persones van iniciar una batalla campal amb ampolles i material pirotècnic que va obligar als cossos de seguretat a dispersar la concentració.

Feina pels bombers
La nit del triomf de la selecció espanyola al Mundial de Sud-àfrica ha estat també agitat pels Bombers de la Generalitat que, entre les deu de la nit i les sis de la matinada passada, van haver d’atendre un total de 86 serveis per apagar incendis de contenidors d’escombraries i també algun vehicle al conjunt del país. A banda, també van haver d’actuar en 26 serveis més per focs de vegetació, segons dades oficials del cos que destaquen però, que cap dels serveis ha estat de rellevància. La majoria dels serveis, es van fer a Barcelona encara que també van haver d’actuar en les altres capitals de província. A Tarragona, per exemple, una trentena de persones van protagonitzar diversos incidents quan davant la impossibilitat per part de l’autoritat policial de banyar-se a la Font del Centenari, en ple centre de la Rambla Nova de Tarragona, van increpar i intentar destrossar un camió de bombers.

Imatges de Jordi Borràs.