Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Un 73% dels pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives no estaven vacunats

Les persones vacunades almenys parcialment tenen menys possibilitats d’ingressar a l’UCI en cas d’infectar-se, atès que un 63,5% dels ingressats en el mes de juliol no havien iniciat cap pauta de vacunació de la COVID-19

Agències 28/07/2021
Fotografia d'arxiu de David Zorrakino - Europa Press

Un 73% dels 774 pacients ingressats a les UCI durant el mes de juliol als hospitals catalans no estava vacunat. S’observa per tant que el nombre de persones vacunades infectades representa una part minoritària dels ingressats a la Unitat de Cures Intensives. Més concretament, un 12% que ho estava parcialment i un 15% havia rebut la pauta completa. Així es demostra part de l’efectivitat de les vacunes.

En una conferència de premsa, la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha explicat que un 63,5% dels 4.790 pacients que han ingressat en planta no estava vacunat, per un 10,2% que ho estava parcialment i un 26,3% que havia rebut la pauta completa i també posa en relleu que els col·lectius que no estan vacunats, ni parcialment, tenen més possibilitats d’ingressar a l’UCI, en cas d’infectar-se, respecte a la resta d’infectats vacunats almenys parcialment.

Cabezas ha afegit que part dels pacients ingressats són de franges d’edat en què la vacunació estava oberta i ha insistit en la importància de la pauta completa contra una variant tan transmissible com la delta. Aquest fet mostra la necessitat de participar en el pla de vacunació establert per la Generalitat, per frenar la cadena de contagis.

Ha subratllat que s’ha produït un descens en el nombre de contagis, però que la incidència continua sent alta, i ha apuntat a un “fre” en l’augment de les hospitalitzacions convencionals. D’aquesta manera, es pot extreure que malgrat que progressivament es preveu un descens del nombre d’infeccions, segueix havent-hi una situació alta de risc en la qual no s’ha d’abaixar la guàrdia.

Respecte a l’ingrés de pacients crítics a les UCI, ha dit que preveu que continuï creixent aquesta setmana i la vinent, però que es preveu que baixi malgrat que hi ha un nombre molt important d’ingressos amb més de 540.