Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Torra denuncia “retallades” a la part que pertoca a Catalunya del fons de 16.000MEUR a les autonomies: “Ja n’hi ha prou”

Un canvi de criteris de distribució perjudica algunes de les comunitats més afectades pel coronavirus, segons ‘El Mundo’

Redacció 06/06/2020
Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, al fons, durant la compareixença per explicar l'estratègia 'Catalunya 2022', el 2 de juny del 2020. (Horitzontal)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha carregat durament contra el govern espanyol per “retallar” en la part que pertoca a Catalunya del fons de reconstrucció de les autonomies de 16.000 milions d’euros (MEUR). Ho ha fet citant una notícia publicada per ‘El Mundo’, que assegura que el govern espanyol ha modificat els criteris de repartiment del fons, segons els que algunes de les comunitats més afectades pel coronavirus, com Catalunya, rebrien menys diners dels que es plantejava inicialment. “És el futur del benestar i la salut dels ciutadans de Catalunya, de tots nosaltres, el que ens retallen”, ha remarcat Torra.

A més, el president ha recriminat al govern espanyol que ja hagi proposat “centralitzar” competències a Sanitat “amb una LOAPA sanitària” i ara lamenta que “la setmana acabi amb una nova retallada”.

En relació al fons, segons publica el diari arran dels nous canvis es crea un nou fons de 800 MEUR per a transport i un per a educació de 2.000 MEUR, i tots dos resten al finançament del fons inicial de 16.000 MEUR. A més, assenyala que els nous criteris “perjudiquen” les comunitats autònomes més afectades pel coronavirus, com Catalunya, que en un inici en sortia més beneficiada.

Segons la informació del diari, les comunitats més afavorides pels nous criteris seran Andalusia i Múrcia, mentre que Catalunya, Madrid, Castella i Lleó i Castella-La Manxa en seran les més perjudicades.

D’altra banda, segons han dit a l’ACN fonts del departament d’Economia, el govern espanyol els ha informat dels canvis però “s’ha de veure encara com es quantifica” i “com acaba sent al final”. De totes maneres, reiteren que els 16.000 MEUR “són insuficients” i que s’haurien d’ampliar.