Dissabte, 28 de maig de 2022 - Edició 1402
La República

Simón demana paciència per la vacuna que “canviarà la situació radicalment”

Alerta que al principi caldrà “prioritzar grups” perquè no hi haurà dosis per tothom

Agències 10/11/2020
Imatge d'arxiu del doctor Fernando Simón / PSOE

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha considerat aquest dimarts que la vacuna de la covid-19 canviarà la situació “radicalment”, després que Pfizer anunciés ahir que el seu model és eficaç en un 90% en els resultats inicials de la fase 3 de les proves. Però també ha demanat paciència perquè l’arribada del remei no es preveu per a abans del gener. A més ha alertat que al principi caldrà “prioritzar grups”, perquè no hi haurà dosis per tothom. Simón també s’ha referit a la desena de projectes de vacuna que s’elaboren a l’estat espanyol, que van “un pas enrere” en relació a la de Pfizer i que, segons els seus càlculs, no estaran a punt fins a finals de l’any vinent.

L’estratègia concreta sobre com es distribuirà la vacuna o com s’haurà d’administrar quedarà recollida en un document que elabora en aquests moments un grup d’experts i que haurà de ser aprovat pel Consell Interterritorial de Salut. Simón ha afirmat que tots els països europeus treballen en aquesta línia i que Espanya té el document “molt, molt avançat”.

Pel que fa a les dades de contagis, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha destacat que fa “diversos dies” que s’ha “estabilitzat” la tendència a 14 dies, tot i que els més de 500 casos per 100.000 habitants que encara es donen estan “lluny” del llindar dels 200 o 225 que permet “variar normes” de restricció.

Precisament, sobre el toc de queda Simón s’ha mostrat convençut que ha tingut un “impacte important” i ha defensat que al costat de la resta de mesures actualment vigents es pot actuar en frenar el contagi a les portes dels domicilis, atès que el control intradomiciliari és “molt difícil”.