Dijous, 21 de gener de 2021 - Edició 910
La República

L’ONU anuncia un 2021 catastròfic amb les vacunes separant encara més a rics i pobres

No es podrà ajudar tothom i caldrà prioritzar i anar contra la fam

Avatar
Agències 05/12/2020
El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom

L’assemblea extraordinària telemàtica que celebra aquests dies l’ONU sobre la Covid-19 ha llançat un advertiment molt seriós per com s’està fent la cursa per aconseguir les vacunes i el director general de l’OMS, Tedros Adhanom, ha dit que “l’estampida” per les vacunes pot acabar ampliant molt les desigualtats que hi ha al món: “Simplement, no podem acceptar un món en què els pobres i els marginats siguin aixafats pels rics i els poderosos en una estampida per aconseguir les vacunes. Es tracta d’una crisi mundial, i les solucions s’han de compartir com a béns públics, no com a productes que amplien les desigualtats i es converteixen en una altra raó més que fa que moltes persones es quedin enrere.”

La previsió de l’OMS és que en el primer trimestre del 2021 es puguin produir uns 500 milions de dosis de vacunes, la majoria de les quals aniran al Primer Món, de manera que seran els països més pobres els que hauran de patir una crisi més llarga. Per tot això el director del PMA, David Beasley, preveu que el 2021, i arran d’aquesta cursa, hi haurà “la pitjor crisi humanitària” des que existeix l’ONU: “El 2021 serà literalment catastròfic, d’acord amb el que ara estem veient. El 2021 serà el pitjor any de crisi humanitària des del naixement de les Nacions Unides. No podrem finançar-ho tot l’any que ve. Hem de començar a prioritzar per esquivar els icebergs davant del Titanic. Hem de donar prioritat a la fam, a la desestabilització i als fenòmens de migració.”

La crisi, contra dones i nenes
El màxim responsable humanitari de l’ONU, Mark Lowcock, assegura que preveuen que 235 milions de persones necessitaran ajuda per sobreviure, la previsió més alta que han tingut mai i s’ha mostrat especialment preocupat per les conseqüències de la crisi sobre la població femenina a tot el món: “Una de les coses que més m’ha impactat de la pandèmia és l’evident deteriorament del comportament dels homes amb dones i nenes. Tot l’estrès, l’angoixa i la frustració està caient sobre les dones d’arreu del planeta.”

Relacionats