Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

L’EMA veu “bons indicis” a les vacunes de Pfizer i Moderna per combatre la variant de l’Índia

Els científics europeus insisteixen que és segur posar la segona dosi d’AstraZeneca

Agències 12/05/2021
Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre, el 27 de desembre del 2020. (Horitzontal)

L’Agència Europea de Medicaments veu “bons indicis” sobre la capacitat de les vacunes Pfizer-BioNTech i Moderna per “neutralitzar” la variant de l’Índia. “Estem força segurs que les vacunes podran cobrir aquesta variant”, ha dit aquest dimecres el responsable de l’estratègia de vacunes de l’EMA, Marco Cavaleri. Preguntat per la indecisió del govern espanyol sobre la segona dosi de l’antídot d’Oxford-AstraZeneca contra la covid-19, Cavaleri ha reiterat que recomanen la seva administració perquè no hi ha evidències que indiquin un risc més gran de patir trombosis amb trombocitopènia.

D’altra banda, el regulador de la Unió Europea ha avançat aquest dimecres que l’examen a la vacuna CureVac avança “ràpidament”. Així, s’està posicionant per ser el pròxim vaccí aprovat al bloc europeu, si bé l’EMA encara no ha concretat quan podria fer el pas. A finals de febrer, el conseller delegat de la farmacèutica alemanya, Franz-Werner Haas, apuntava que podrien rebre l’aval “a finals de maig o principis de juny”.

L’EMA està avaluant tres vacunes més: Novavax, Sputnik i Sinovac. Sobre la primera, encara estan examinant qüestions relacionades amb la fabricació i no preveuen una aprovació abans de juliol.

Pel que fa a l’Sputnik, ara mateix el regulador europeu està inspeccionant les plantes a Rússia per comprovar que es compleixin els estàndards europeus. Des de l’agència amb seu a Amsterdam asseguren que “en les pròximes setmanes” decidiran un calendari per acabar la revisió d’aquest vaccí.

La vacuna xinesa Sinovac està a la cua de l’examen. Fa només una setmana que l’EMA va acceptar la seva candidatura i tot just l’ha començat a estudiar.