Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

L’EMA autoritza l’ús de la vacuna Pfizer en adolescents de 12 a 15 anys

Tempos diferents: Alemanya comença a vacunar els adolescents el 7 de juny i Espanya vol fer-ho abans del pròxim curs escolar

Redacció 29/05/2021
Una adolescent rep el vaccí contra la Covid i, lògicament, se'n fa una selfie

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha autoritzat l’ús de la vacuna Pfizer/BioNTech per immunitzar els adolescents de 12 a 15 anys. Fins ara, cap de les quatre vacunes autoritzades a Europa (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna i Janssen) s’administrava a menors de 16 anys. Pfizer i BioNTech han provat en fase III la seva fórmula contra la Covid en 2.260 adolescents i asseguren que l’efectivitat, en aquesta franja d’edat, és del 100%, amb una sòlida resposta immunològica. Segons el laboratori, la vacuna ha estat “ben tolerada en termes generals”.

El cap de l’estratègia de vacunes de l’EMA, Marco Caveleri, ha assegurat que poder vacunar els menors “és un pas endavant important” en la lluita contra la Covid-19. Tot i això, ha recordat que està en mans de cada estat membre decidir en quin moment comença a vacunar els adolescents.

El primer país del món a vacunar la població a partir dels 12 anys va ser el Canadà, que va autoritzar-ho el 5 de maig amb la vacuna Pfizer/BioNTech. Deu dies més tard van començar a vacunar els menors d’entre 12 i 15 anys als Estats Units, també amb Pfizer/BioNTech.

A la Unió Europea, Alemanya ja s’ha pronunciat clarament a favor de fer-ho: aquest dijous, la cancellera, Angela Merkel, ha avançat, comptant amb l’aprovació de l’EMA, que començarà a vacunar els menors d’aquesta franja d’edat d’aquí deu dies, a partir del 7 de juny. En contrast, a l’estat, el Ministeri de Sanitat ja fa deu dies que va avançar la intenció de vacunar els adolescents d’entre i 12 a 16 abans no comenci el pròxim curs escolar.

A Catalunya, la previsió del Departament de Salut és començar a vacunar la població entre 16 i 39 anys a partir de mitjans de juliol, després que al juny s’haurà començat a vacunar la franja entre 40 i 49 anys. Recordem que aquest matí el nou conseller català d’Educació, Josep González-Cambray ja ha parlat de vacunar els adolescent en els instituss.