Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Estudien una possible caiguda de l’efectivitat de la vacuna amb dades obtingudes a Israel

Israel anuncia una tercera dosi per als adults de risc

Agències 11/07/2021

Les dades del Ministeri de Sanitat israelià han revelat una correlació entre els pacients contagiats amb la variant delta del coronavirus i les persones que es van vacunar primer, al mes de gener, fet que podria tenir el seu origen en un descens de l’efectivitat de la vacuna a partir dels sis mesos de la seva inoculació.

 

Experts del Ministeri han advertit no obstant això que encara és aviat per treure conclusions a causa del reduïda mostra i destaquen a més que la majoria de les persones que es van vacunar primer eren d’avançada edat i que per això tenien un sistema immunitari més feble.

 

Dijous passat la farmacèutica Pfizer informava que sol·licitarà l’autorització als Estats Units per a l’administració d’una tercera dosi de la seva vacuna perquè si s’aplica en els dotze mesos següents a les anteriors incrementaria dràsticament la seva eficàcia.

 

El director d’investigació i desenvolupament mèdic de Pfizer, Mikael Dolsten, ha indicat que les dades d’Israel, país amb la vacunació més ràpida del món, revelen que “després de sis mesos hi podria haver risc de contagi a causa de la caiguda esperada dels anticossos”.

 

Aquest diumenge, el diari isarelí ‘Yedioth Ahronoth’ ha publicat les dades en què es basa l’afirmació de Dolsten i que assenyalen que “hi ha una correlació creixent entre els qui es van vacunar primer, la majoria al gener, i els qui s’han contagiat recentment”.

 

En qualsevol cas, les dades apunten que la vacuna ha evitat que fins i tot en aquests casos de contagi es produís un quadre greu de la malaltia.

 

TERCERA DOSI A ISRAEL

Precisament aquest diumenge, el ministre de Sanitat israelià, Nitzan Horowitz, ha anunciat que es podrà administrar una tercera dosi als adults de risc.

 

“A partir d’ara administrarem una tercera dosi a la gent amb risc immunològic”, ha explicat Horowitz en declaracions a la televisió pública israeliana, Kan.

 

El ministre ha indicat que estan avaluant la possibilitat d’ampliar l’abast d’aquesta tercera dosi i administrar-la a la totalitat de la població.