Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Els Estats Units no descarten autoritzar una vacuna abans d’acabar amb els assajos de la fase 3

“Dependrà del desenvolupador, si sol·licita una autorització i després s’emet una autorització per al seu ús”, ha explicat Hahn en una entrevista del ‘ Financial Times’

Avatar
Agències 30/08/2020

El comissari de l’Administració d’Alimentació i Medicaments dels Estats Units (FDA), Stephen Hahn, ha afirmat que no descarten aprovar l’ús d’emergència d’una vacuna contra el coronavirus abans fins i tot que acabi la fase 3 d’assajos clínics.

 

“Dependrà del desenvolupador, si sol·licita una autorització i després s’emet una autorització per al seu ús”, ha explicat Hahn en una entrevista del ‘ Financial Times’. “Si ho fan abans d’acabar la fase 3 podríem considerar-ho adequat, o no. Llavors decidirem”, ha apuntat.

 

“El criteri legal, mèdic i científic és si el benefici és molt superior al risc enmig d’una emergència sanitària”, ha argumentat, rebutjant que hi hagi raons polítiques per autoritzar-la abans que acabin els assajos. “La pandèmia de la Covid-19 coincideix amb la temporada política i haurem de superar-ho i cenyir-nos als nostres principis”, ha subratllat.

 

En qualsevol cas, seria una autorització d’ús d’emergència, la qual cosa dista molt d’una validació completa de la FDA, ha puntualitzat el responsable.

 

DUES VACUNES AMERICANES, JA EN FASE 3

Dues vacunes nord-americanes estan ja en fase 3 –la de Moderna i la de Pfizer/BioNTech– i dues més s’hi afegiran a mitjans de setembre. Les farmacèutiques preveuen reclutar almenys 30.000 voluntaris per a aquests assajos per tal de comprovar si es tracta d’una vacuna segura i eficaç.

 

El proper 3 de novembre se celebren eleccions presidencials i amb l’actual mandatari, Donald Trump, per darrere en les enquestes del seu rival, Joe Biden, l’aprovació de l’ús d’una vacuna contra el coronavirus pot afectar la campanya electoral.

 

Els Estats Units han registrat gairebé 6 milions de positius per coronavirus i gairebé 183.000 morts des de l’inici de la pandèmia. L’últim balanç suma 18.449 casos i 171 morts registrades en les últimes 24 hores.