Diumenge, 9 de maig de 2021 - Edició 1018
La República

El Gobierno reserva 5.000 dosis de vaccí per si Salut no compleix la resolució del TSJC

Iniciarà a principis de maig una prova pilot del passaport verd digital

Avatar
Agències 29/04/2021
La ministra de Sanitat del govern espanyol, Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut del 22 de març.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat aquest dijous que l’Estat iniciarà a principis de maig una prova pilot del passaport verd digital, un codi QR que ha de facilitar la mobilitat internacional i que contindrà informació sobre la vacunació i les proves diagnòstiques. Serà a alguna o algunes de les set comunitats autònomes que s’han presentat voluntàries i que de moment no s’han fet públiques. Segons Darias, si aquesta experiència funciona el passaport s’activarà a principis de juny per a tots els territoris. Ha promès que “en cap cas” serà un document “discriminatori”. L’Estat ja s’ha posat en contacte amb el Regne Unit per tancar un acord bilateral, independentment dels que adopti també en el marc de la UE.

La ministra ha fet l’anunci durant la seva compareixença a la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats. Ha explicat que el passaport verd es crearà a partir de tres elements: el registre nacional de vacunació; una aplicació que recull totes les proves de les persones que han passat la covid, i l’Spain Thravel Health, que és un codi QR per poder entrar al país. Els tres operatius, segons Darias, estan “en un procés d’indexació amb les comunitats autònomes per posar-lo en marxa”.

“Estem treballant intensament juntament a altres ministeris” per posar-lo en marxa, ha afirmat la ministra, que ha assegurat que l’executiu dissenya l’operatiu de la mà de la Unió Europea (UE), d’una banda, i amb les comunitats autònomes, de l’altra. Ha recordat que la UE va seleccionar l’Estat per dur a terme aquesta prova pilot, i que alhora l’executiu seleccionarà algunes de les comunitats que s’hi van oferir.

La ministra també ha recordat que la Generalitat ha anunciat aquest dijous que vacunarà els agents de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil que operen a Catalunya, i ha apuntat que en tot cas el seu executiu havia reservat 5.000 dosis per si el govern català feia cas omís a l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l’obliga. “Ho teníem en previsió”, ha sentenciat.