Dimecres, 25 de novembre de 2020 - Edició 853
La República

Crit al cel de les aerolínies contra la proposta del Gobierno d’aïllar els viatges 14 dies

Les empreses del sector s’oposen a la quarantena imposada a Espanya perquè farà els viatges “impracticables”

Avatar
Agències 13/05/2020
Imatge de viatgers a la Terminal 1 de l'aeroport del Prat el 18 de març de 2020. (Horitzontal)

L’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) s’oposa a la quarantena imposada a Espanya i avisa que empitjorarà la recuperació del sector perquè els viatges seran “impracticables”. El lobby aeri ha criticat aquest dimecres que l’estat espanyol i el Regne Unit hagin establert aquestes restriccions. IATA assegura que els viatges no es poden reactivar amb aquestes condicions perquè, segons les seves dades, un 70% dels passatgers no volaran si s’han d’autoaïllar durant 14 dies. Per això, proposen com a alternativa una sèrie de mesures de seguretat als aeroports i avions com, per exemple, prohibir el vol als passatgers que presentin símptomes després d’un control de temperatura o exigir una declaració sanitària per viatjar.

IATA també planteja la creació de passaports d’immunitat o fer proves gairebé instantànies de covid-19. La Comissió Europea no dóna suport a cap d’aquestes dues propostes perquè no veu “evidències científiques” suficients de la seva efectivitat ara mateix.

Per contra, en les seves recomanacions per reactivar la mobilitat a la UE l’executiu europeu sí que aposta per l’establiment de mesures de seguretat com l’ús obligatori de mascaretes per garantir vols segurs.

Seient del mig

La CE no s’ha posicionat a favor de deixar el seient del mig buit i considera que pot ser segur viatjar amb l’avió ple si s’apliquen altres mesures de protecció. Des del lobby de les aerolínies havien alertat que imposar el distanciament social als avions faria les seves operacions implicaria un augment d’entorn el 50% en el preu dels bitllets.

IATA assegura que girar el seient del mig tampoc és viable perquè es posaria en risc al passatger en el sentit oposat. També afirmen que instal·lar pantalles protectores entre els seients seria perillós en cas d’una evacuació d’emergència.

Relacionats