Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Budó: “La figura del relator és ara més necessària que mai”

|

- Publicitat -

“La figura del relator és ara més necessària que mai”. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha defensat recuperar la reclamació d’un mediador per a la taula de diàleg bilateral entre la Generalitat i la Moncloa. En declaracions a la premsa aquest dilluns a la tarda al Dir Diagonal (Barcelona), la consellera ha argumentat que, després de la polèmica per l’acord entre l’executiu espanyol i Bildu per derogar la reforma laboral del PP, i les posteriors rectificacions, el relator ha de servir per “fer de garant” de tot el que es pugui acordar en la taula de diàleg. Budó també ha insistit a l’Estat que retorni totes les competències a Catalunya per gestionar la crisi sanitària, i ha lamentat que sigui Madrid qui s’hagi “allunyat” del diàleg.

Publicitat

Budó ha justificat que la Generalitat ha estat “sempre” pel diàleg i per resoldre “políticament” el conflicte entre Catalunya i l’Estat. “Qui s’ha allunyat del diàleg ha sigut l’Estat, retirant-nos les competències per gestionar la crisi”, ha denunciat. La consellera ha afegit que el fet que Madrid no hagi retornat encara totes aquestes competències fa pensar que el govern espanyol no té “gaires ganes” ni de dialogar, ni compartir estratègies, ni de cooperar o col·laborar.

 

La portaveu ha afirmat que tots els processos de negociació tenen aquesta figura del relator, que considera “important”. De fet, Budó ha subratllat que la Generalitat -amb el president, Quim Torra al capdavant- ja la reclamava abans, i ha assegurat que també ho fa ara, “i amb més motiu que mai”. Tot i això, la reunió entre els dos governs -a finals de febrer- es va celebrar sense relator, i amb la presència de Torra, Pedro Sánchez, i representants dels dos executius.

 

La taula de diàleg s’havia de reunir periòdicament cada mes, i alternant-se a Barcelona i Madrid, però la crisi sanitària ho va aturar. ERC ha demanat aquest migdia reprendre l’espai de diàleg amb l’Estat i posar-hi ja “data” i “ordre del dia”. Per la seva banda, veus de JxCat com el seu líder, Carles Puigdemont, i la cap de files a Madrid, Laura Borràs, han mostrat escepticisme de cara al futur de la taula bilateral.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió