Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Escenari complicat… per alguns

La sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut Català del 2010 va ser un punt d’inflexió de molta gent per començar a plantejar-se la independència com una opció real de futur. Els […]

Jordi @JordiOA 20/10/2014

La sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut Català del 2010 va ser un punt d’inflexió de molta gent per començar a plantejar-se la independència com una opció real de futur. Els esdeveniments posteriors, amb el no a tot fins arribar a la suspensió de la consulta, han aconseguit que només en 4 anys, aquest sentiment hagi passat de ser una idea a exigir-lo i per ja. Només cal adonar-se que avui ja tothom parla de DUI i plebiscitàries.

Respecte al nou 9N, crec fins i tot que pot ser una molt bona jugada. Demano que totes les formacions polítiques catalanes s’entenguin. No hauríem d’oblidar que qui no ens deixa votar és el govern central. Sabem que el seu resultat no serà vinculant. Tampoc ho era l’anterior consulta. Però el seu desenllaç pot ser clau per a que tothom entengui, inclosos molts polítics, que la solució passa per unes plebiscitàries i la posterior declaració d’independència des del Parlament de Catalunya.

En aquests moments, qui hauria de tenir el problema és el Gobierno de España. Novament s’hauria de veure obligat a triar entre tolerar la nova “pseudoconsulta' o prohibir-la. Però per a ells, aquesta vegada, les dues opcions seran iguals de dolentes. Us imagineu les imatges a tot el món de la policia retirant urnes o prohibint novament aquesta ‘enquesta’ no vinculant? Si la tolera el problema el tindrà entre els seus que se sentiran traïts. És clau que entre tots la fem impecable i la convertim en un èxit de participació. En aquest escenari, a cada hora que passi, ens trobarem davant d’un govern central cada cop més desconcertat sobre el que ha de fer. Cada error que cometi, serà una victòria nostra.

Aquesta nova votació també està servint per deixar en entredit a les formacions polítiques partidàries de la tercera via. Si realment hi creuen, aquest és un dels darrers escenaris que els queda per mostrar el contingut de la seva proposta i forçar l’obertura de negociacions amb l’estat. Però el seu silenci, novament demostra que ni ells hi creuen o que realment no hi ha res a oferir.