Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Volem jugar en català!

Coincidint amb les festes de Nadal i Reis, i per sisè any, a la Plataforma per la Llengua hem iniciat la campanya per la joguina en català. En el marc […]

Plataforma per la Llengua 25/11/2009

Coincidint amb les festes de Nadal i Reis, i per sisè any, a la Plataforma per la Llengua hem iniciat la campanya per la joguina en català. En el marc d’aquesta campanya s’organitzarà el dissabte 28 de novembre a Barcelona la festa per la joguina en català. La festa tindrà lloc al passeig de Sant Joan, i serà una jornada lúdica que tindrà per objectiu reivindicar, precisament quan s’apropen Nadal i Reis, que les joguines que els infants reben cada any per aquestes dates siguin etiquetades i tinguin les instruccions en la nostra llengua. La campanya es complementa amb l’edició cada any de milers de cartes als Reis que comencen amb el tradicional encapçalament “Estimats Reis Mags d’Orient” i que conclouen amb una petició per als tres Reis: “Poder jugar en català”.

En el context d’aquesta campanya també s’ha editat un catàleg que recull els jocs i joguines disponibles en català, que també es pot consultar a través de la nostra pàgina web (www.plataforma-llengua.cat). Volem facilitar l’accés a la informació de les joguines disponibles en català. No hem d’oblidar que el joc i les joguines són un factor d’aprenentatge i de socialització de nens i nenes. És per això que la presència de la llengua catalana no només és un dret dels infants, sinó que també és fonamental per promoure l’ús social de la llengua.

Entre els objectius d’aquesta campanya en volem destacar dos. El primer és la voluntat de conscienciar les empreses de la importància de tenir en compte la nostra llengua a l’hora de comercialitzar productes orientats als infants en el nostre país. El segon és demanar a les administracions una legislació especial pel que fa a la llengua de jocs, joguines, vídeos, videojocs i altres materials, dirigits als nens i joves, que es comercialitzen a Catalunya. Aquesta darrera reivindicació és absolutament coherent amb el que fan estats amb llengües comparables amb la catalana.

Disposar d’un marc jurídic estable, sòlid i ampli per a la nostra llengua és un dels grans reptes que tenim plantejats en aquests moments. Amb aquestes condicions podrem fer que la nostra llengua pugui desenvolupar-se en un pla d’igualtat, també, i fins i tot, en l’àmbit dels jocs i les joguines dels nens i nenes, nois i noies del nostre país.

Daniel Mundet
Plataforma per la Llengua